40 000 българки и само една възможност

От няколко години насам темата за дарителство на яйцеклетки намира все по-широк отзвук в българското общество. Увеличава се процентът на хората, които искат да дарят яйцеклетки с ясната цел да направят добро. Според статистически данни над 10% от двойките с репродуктивни проблеми се нуждаят от дарителска яйцеклетка. Но какво трябва да направи един дарител, решил да помогне.

Първа стъпка – да се информира

Преди всички е важно да сме наясно, кой може да стане донор на яйцеклетка и да се съобразим с тези условия. Донорът може да е всяка жена до 34 годишна възраст, която има желание да помогне и има поне едно здраво дете.
Съгласно законодателството, процесът на даряване на яйцеклетки е строго конфиденциален и не допуска разкриване на самоличността на анонимния дарител. Забранява се комерсиализирането на дарителството на яйцеклетки, взимането и приемането на материални облаги. Въпреки това всяка дарителка за своя благороден жест може да получи обезщетение, което да покрие възстановяването на направените разходи за транспорт, настаняване и престой, отсъствие от работа, причинен дискомфорт, пропуснати ползи и други.

Втора стъпка – какво следва след решението да стана донор

Преди да се премине към същественотo взимане и даряване на яйцеклетки трябва да се премине през няколко етапа. Разбира се преди всичко е нужно да се направи обстоен преглед, за да се провери здравословното и репродуктивно състояние на донора. Последващите прегледи и изследвания не се заплащат от донора.

При резултати, показващи добро здравословно състояние се преминава към синхронизиране на менструалния цикъл на дарителя и реципиента. Процесът е свързан със задължителни ултразвукови прегледи и проследяване на нивата на определени хормони, което се прави до назначаването на пункцията. Прегледите и изследванията се правят в специализиран инвитро център. С цел добиването на по-голям брой зрели яйцеклетки се извършва стимулация на яйчниците на донора. Самата стимулация трябва да започне от втория или третия ден на цикъла и продължава 10-14 дни. Процедурата е съпроводена с приема на определени медикаменти, които се поставят под формата на подкожни инжекции.

След приключването на стимулацията следва да се премине към фоликулярната пункция. Това е процедура, която се извършва чрез вагинален достъп, под ултразвуков контрол и краткотрайна венозна анестезия и се провежда под наблюдението на анестезиологичен екип. Обикновено отнема около 15 – 20 минути, в зависимост от броя на фоликулите.

Трета стъпка – резултатът

Дарителските яйцеклетки понякога се явяват единствената възможност за постигане на бременност, особено при жени с намален яйчников резерв. И въпреки, че донорът остава анонимен, след раждането на едно здраво и щастливо бебе, няма как добрият жест да остане незабелязан.