Дейвид Летърман приключи 33-годишната си кариера като водещ на "Късното шоу" и беше изпратен в пенсия от четирима президенти, които на шега обявиха, че най-сетне е "приключил един национален кошмар", предаде БТА.

Шоуто продължи със 17 минути по-дълго от обичайното, главно поради факта, че на Летърман му бе необходимо повече време, за да благодари на хората, които са работили с него. Облечените в костюми членове на бандата "Фу файтърс" изпълниха хита си "Everlong". Същата песен бандата изпя и през 2000 година, когато Летърман се завърна пред камерите след операция на сърцето. Последва дълъг монтаж от снимки, обхващащи трите десетилетия на култовото телевизионно предаване.

За този период Летърман води 6 028 спектакъла по Си Би Ес и Ен Би Си, които повлияха на цяло поколение водещи и комици. Верен на самокритичния си стил Летърман се пошегува, че сумарно, за тези 6 028 предавания, Стивън Хокинг изчислил, че са предизвикани едва 8 минути смях у зрителите.

В прощалното предаване бяха включени на запис шегаджийски реплики на Барак Обама и на бившите президенти Джордж Буш, Бил Клинтън и Джордж Уокър Буш. На Летърман гостуваха и 10 знаменитости в рубриката "Десетте неща, които винаги съм искал да кажа на Дейв". Джулия Луис- Драйфус, със стоящия до нея Джери Зайнфелд заяви: "Благодаря ти Дейв, че ми позволи да участвам в разочароващия ти финал!". Бил Мъри пък се извини: "Дейв, така и не можах никога да събера парите, които ти дължа!". "Питате ме какво ще правя, след като се пенсионирам?", отвърна на шегите Летърман. "Надявам се да стана новото лице на Сциентологията!"

Когато стартира през 1982 година по Ен Би Си, комедийното шоу на Летърман се превърна в нещо повече от трибуна за хуморески. Водещият прикрепяше камера към гърба на маймуна, хвърляше дини от покрив и се преобличаше като хапче на "Алка Зелцер", за да плонжира в резервоар, пълен с вода. Летърман премина към Си Би Ес, когато Ен Би Си повери предаването му на Джей Лено. Дейвид никога не забрави и не прости това "предателство".

Преди прощалния спектакъл на финалната правда през последните седмици на Летърман гостуваха старите му приятели Том Ханкс, Джордж Клуни, Джулия Робъртс и Опра Уинфри. Легендарния водещ ще бъде заместен през септември в "Късното шоу" от комика Стивън Колбер, припомня агенцията.