21 юни – 22 юли

Децата Рак са изключително привързани към майката и са в зависимост от нейната енергия. Този зодиакален знак е подвластен на променливите влияния на Луната, затова тези деца могат да бъдат мрачни и да плачат много докато са бебета. Тези чувствителни деца са „емоционални консуматори“ и опознават света като поставят всичко в устата си. Изпадат в тревожност, когато са в непозната обстановка. Те могат да бъдат успокоени с шише или нещо дребно за похапване. Те се чувстват добре в семейна среда, сред роднините и познатите, в друга среда са свити и срамежливи. В повечето ситуации изглеждат кротки и спокойни, но лесно могат да се афектират и да започнат да крещят и да плачат ако някой непознат понечи да ги гушне или прегърне.
В училище или на публични места, те се държат възпитано и всеки родител може да се чувства горд с детето си Рак.

Детето Рак e „мамино детенце“, то обича плюшени играчки и кукли. Обожават и силно се привързват към домашните любимци, особено ако стават за гушкане.
Раците обичат да похапват, с радост помагат в кухнята, дори с миенето на чиниите. Всяка задача в кухнята за тях е приятна игра.

Артистични и фини натури, децата Рак с удоволствие биха се занимавали с рисуване, живопис и всякакви приложни занимания – сгъване на оригами, правене на колажи и пр.

Момиченцата Раци често декорират сами стаите си, търсейки като типични раци сигурност и уют. Във всеки рак се крие по един бъдещ интериорен дизайнер.

Оставяйте на Раците време за усамотение, то е важно за тяхната концентрация и добро настроение.

Не им задавайте излишни въпроси. Подсигурете им спокоен и сигурен дом и те ще израснат емоционално стабилни и сигурни в себе си.
Избягвайте да повишавате тон пред тях. Не ги принуждавайте да се сприятеляват с други деца, които не харесват по някаква причина, те като цяло са срамежливи и сдържани с непознати.

В отношенията си с други деца, те често поемат ролята на „майка“ като защитен механизъм за справяне със срамежливостта. Трябва да бъдат поощрявани да са отборни играчи и да допускат компромиси по отношение на другарчетата си.

Често развиват комплекс , че са прекалено добри деца, които не говорят за своите потребности, в резултата на което задържат твърде много несподелени емоции в себе си, а това е взривоопасно през юношеството. Поверителните разговори и споделянето за тях е много важни момент от отношенията с родителите.