В Обществото за хуманност на Мисури, програмата за четене на "Приятелчета от приюта" събира деца от 6 до 15 годишна възраст със страхливи кучета, за да ги подготвят за живота в техния вечен дом. След завършване на обучителна програма от 10 часа, децата застават пред клетката на избрано женско куче и прочитат за тях една книга.

"Искаме да помогнем на срамежливите и страхливи кучета, без да ги принуждаваме с физическо взаимодействие, за да видим положителния ефект, който може да има това занимание върху тях", обяснява програмния директор Джо Клепаки. В идеалния случай срамежливото и страхливо куче ще отвърне и ще покаже интерес. Ако се случи това, децата поощряват поведението им, подхвърляйки им лакомство.

Децата четат на кучета от приюта не само, за да им правят компания, но и за да повишат шансовете им за осиновяване. Четенето пред кучетата помага на децата да се успокоят и да не се страхуват от бездомните животни. Когато децата разказват истории на кучетата, те също така развиват и собствените си умения за четене. „Слушането на четящите деца може наистина да успокои тези животни. Това, което наблюдаваме при тези кучета, е невероятно“, обяснява директорът.

Какво мислите за идеята? Допада ли ви?