Детска книжка, която е написана от психолози, използващи думи, които релаксират и уморяват децата умишлено, оглави списъка с бестселъри на известна интернет книжарница, съобщи Дейли мейл.

"Заекът, който иска да заспи", дело на шведския психолог Карл-Йохан Форсен Ерлин обещава да приспи за нула време и най-големите палавници с идеалната комбинация от строеж на изречението и успокояващи думи.

Книгата от 26 страници разказва за заека Роджър, който се опитва да заспи с помощта на чичо Прозявка, Бухала с натежалите очи и Сънливия охлюв.
Един през друг те му казват: "Мисли бавно, дишай бавно и спокойно, бавно и спокойно. Нека тялото ти натежи, да стане тежко сякаш пада . . точно като лист, който пада, пада бавно, надолу, надолу. Клепачите ти стават толкова тежки".

 

Книгата струва шест британски лири. Изглежда родителите си я препоръчват едни на други и така е станала популярна. Тя вече се продава по-добре от бестселъри с много голяма реклама. Създателят й използва формата Create Space, в който авторите качват книгите в интернет, като всеки поръчан екземпляр се принтира индивидуално.

Карл-Йохан Форсен Ерлин, който преподава в университета на Йоншьопинг, каза, че книжката му е "вербален еквивалент на люлеенето на детето, докато заспи". Тя му помага да се съсредоточи върху релаксацията и да стане част от разказа. За родителите има инструкции на кои думи да наблягат и какви мимики да правят в определени моменти.

"Признавам, че в началото бях доста скептична. Мислех, че децата ми вече са големи за подебен тип изтории. За моя изненада обаче, те не бяха отегчени, а дори напротив - бяха изцяло погълнати от историята. Те веднага се отпуснаха и след малко заспаха, нещо което бе изцяло нетипично за тях", споделя Надя, която е една от първите майки, потърсили помощ в това нелеко занимание за родителите вечер. "Докато обикновено ми задават всякакви въпроси, този път те бяха тихи и мируваха. За по-малко от 5 минути Феликс изпадна в дълбок сън, а същото последва и по-големия ми син Хари, само че малко след това. Това беше най-спокойното лягане и заспиване и на двамата от месеци насам и то само за 6 паунда. Най-добре похарчените 6 паунда в живота ми", допълва тя.

Друга от майките, закупили книжката, пък разказва: "След като през януари синът ми навърши 3, се превърна в истински майстор в изкуството на избягване на лягането. Първо му се пие мляко, след това има нужда да отиде до тоалетната, а накрая ми казва сърдито "Не съм уморен!". Последното, което измисли наскоро е свързано с една от плюшените му играчки "Аз искам да спя, мамо, но Ерик не спира да ми говори!". Признавам находчивостта и ума му, но търпението ми започва да се изчерпва след като вече почти е станало 20 часа и е минал час в молби и разправии да си ляга. Така че дори самата идея за тази книга, когато разбрах за нея, ми звучеше като манна небесна. Нямаше как да не си я купя. Благодарна съм на автора й!", завършва Алисън.