Големият ден наближава. Бременността е към своя край. Тя трае средно около 40 седмици. Период, в който осем от десет жени раждат.


Развитие на плода

В края на бременността бебето завършва развитието на белите дробове и може да има променливо тегло между 2500 и 3500 грама. Дълго е около 50 сантиметра. Матката вече му е тясна и това започва да се чувства.

Медицинските прегледи в този период са много важни. Най-важният се нарича кардиотокография. При него се отчита честотата на сърдечната дейност на бебето в минута, както и наличието на маточни контракции.

Ако крайният срок е изтекъл?

Бременността обикновено приключва между 37-та и 42-та седмица. Ако се надвиши 42-та седмица се обмисля предизвикване на раждането, защото са възможни усложнения за детето.

Как се предизвиква раждането?

Може да се избере използването на гел с простагландини, действащ върху шийката на матката за стимулиране на контракциите. Ако това не се окаже ефективно се продължава с инжектиране на окситоцин.

По различен начин може да се появи на бял свят вашето бебе, цялата болка и тревоги ще изчезнат още щом го поемете в преградките си.

 
Как протича бременността в различните периоди, може да видите тук.