Чудите ли се защо моделите имат винаги сияен тен? Не, това не се дължи само на грима. Нито в скъпата козметика, макар и тя да помага.
Преди години смятах, че красотата е равна на големите грижи, които моделите полагат за кожата си. Но дори скъпите кремове, редовният пилинг и детоксикиращите процедури, не са в състояние да постигнат ефекта, който има храната върху състоянието на лицето ни. 

Тайната за свежест на много от популярните дами на модния подиум и в шоубизнеса не са само лифтингът и помадите, а нещо достъпно за всички – правилната диета. На всеки 28 дни клетките на епидермиса ни се обменят с нови. За точно толкова време всеки може да опита ефектът от разкрасителната диета. Тя не е точно определен режим, а просто хранене, в което по-голяма част от продуктите са сурови, свежи и богати на витамини.

Как и вие да се сдобиете със сияйна кожа за 28 дни и да блеснете с красотата си? Просто всеки ден яжте някои от тези храни.

Ягоди

В сезона на този прелестен плод можем да направим усмивката си блестяща. Ягодите са на трето място, като най-добър хранителен източник на полифеноли. Учените вярват, че тези съединения потискат разграждането на нишесте в устата и по този начин ограничава получените лепкави захари, които се придържат към зъбите като плака. По тази причина се твърди, че плодчетата се борят с бактериите, които допринасят за кариес и заболяване на венците. Почистването на зъбите с ягоди ще ги избели, но тъй като плодовете са много кисели, стоматолози предупреждават, че честото използване на този домашен лек може да повреди емайла.
Яденето на ягоди помага на тялото да се освободи от мъртвите кожни клетки. Силата на ароматния плод е в съдържанието на витамин C, който е от съществено значение за възстановяването на повредена кожа.
Проучване показва, че жени на възраст 25-42 години, които ядат повече от 3 порции ягоди или боровинки всяка седмица, имат 34 на сто по-малък риск от инфаркт в сравнение с тези, които ядат по-малко от една доза на седмица. Плодовете съдържат антоцианин, който е като защитен фактор срещу слънцето.

Лимони, лайм и грейпфрут

Цитрусите са една от задължителните храни за здрава и красива кожа. Тяхната способност да извеждат от тялото излишните мазнини и токсини, гарантира, че тялото ни ще е по- чисто, а с това несравнимо по-свежо. Освен това спомагат за образуване на естествен колаген в клетките.

Моркови

Ако има плод, който е особено важен за да имаме здрав тен, то това са морковите. Тяхната консумация прави кожата сияйна, като целуната от слънцето. Храненето с каротеноиди - оранжеви и жълти пигменти, намиращи се в морковите и други храни, включително червени и жълти чушки, спанак и други листни зеленчуци, създават натурален тен. С консумацията на моркови обаче трябва да се внимава. Ако се приемат обаче повече от 5 порции на ден, това може да ви направи кожата ни твърде жълта или оранжева.

Орехи

Орехите имат способността да подобряват състоянието както на кожата, така и косата и ноктите. Богатите на витамин Е, протеини и омега-3 мастни киселини, ядки са полезни за здравия вид на цялото ви тяло. Орехите също помагат на кожата да запази младежкия си блясък чрез стимулиране на естествената способност на организма за очистване и детоксикация.

Зелен и бял чай

Богат на антиосиданти чаят се грижи за подмладяването на тялото. Неговата способност да изчиства токсините е всепризната. А както знаем токсините в кожата са една от най-честите причини да изглеждаме вяло и повехнало.
Зеленият чай обаче има и друга полза за тялото – той бори растежа на бактериите, които причиняват лош дъх.

Червени чушки

Червените чушки осигуряват допълнителна защита от свободните радикали и вредните ултравиолетови лъчи. Богати са на витамин Е и бета-каротин, а в изсушените червени чушки има конски дози вит. А. Този витамин е изключително важен за запазването на еластичността на кожата и подпомага клетъчния растеж.

Мазни риби

Омега-3 мастни киселини в сьомгата и мазните риби са от съществено значение за здравето на организма, но и за красотата му. Те подпомагат растежа на косата и подобряват здравето на ноктите и кожата. Ако искате да се радвате на дълга и здрава коса, не забравяйте да включите в менюто си сьомга. Загубата на коса може да бъде свързано с липса на цинк в храната, затова добавете богатите на цинк стриди, които имат потенциала да стимулират растежа на гъста и пищна коса. Интересното е, че стридите могат дори да подобряват растежа на миглите! Освен това, тези морски дарове имат високо съдържание на протеин, който е важен градивен елемент за вашата коса и никти.

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа огромни дози лауринова киселина, която e една от основните съставки на майчиното мляко. Притежава силни антиоксидантни и антиейджинг свойства, а освен това намалява нуждите от витамин Е.

Домати

В основата на Средиземноморската диета освен маслини и риба стоят доматите. А кой има по-красив тен на кожата от средиземноморските жени? Този вкусен продукт има уникалната способност да укрепват кожните клетки, така че те да са по-устойчиви и да предпазват от увреждане, следствие на UV лъчите. Доматите са богати на витамин А, който хидратира кожата, а антиоксидантните им свойства помагат да запазите кожата си в отлично състояние, като осигурява защита от вредното въздействие на свободните радикали.

Куркума

Екзотичните индийки почти никога не се оплакват от акне. Защото често добявят куркума към менюто си. Счита се, че тази подправка е възстановяваща храна, има силни противовъзпалителни свойства, съдържа антиоксиданти, има противоракови и антимикробни характеристики. Добре известна е със способността си да пречиства кръвта, което е от съществено значение за чиста кожа без пъпчици.