Какво ви липсва най-много, когато сте на диета? Да, нещо сладко и вкусно, с което да разпуснете и да се поглезите. Вярвате или не, но има шоколад, който в наистина здравословен и няма да попречи на вашата диета. Дори напротив.

Шоколадът е известен източник на енергия и полезни елементи от векове. Индианците го използват в менюто си за здраве и жизненост. В Стара Европа, той е скъп деликатес само за богатите. Днес обаче преработването му го е превърнало в бич за фигурата.

За щастие, има напълно достъпен начин да си приготвите шоколад у дома. Стъпките са 2, а съставките в него само 3. По този начин се избягват всякакви консерванти, подобрители и опасни Е-та. За капак с все по-развиващата се хранителна индустрия днес имаме подсладител като кокосовата захар, който е много диетичен, има нисък гликимичен индекс и е подходящ дори за диабетици.

Суровият шоколад запазва всички позитиви на какаото, на маслото и е полезен за хора, които спортуват много или имат проблемна кожа. Всеизвестно е, че какаото е богато на магнезий – един от най-важните елементи за здраве на тялото.

И ето още нещо хубаво за шоколада от блога на нутрициониста Надя Петрова, която е един от най-известните експерти по здравословно хранене у нас:

Истинските сурови какаови зърна, освен че помагат за намаляване на вътрешните възпаления в организма са и ферментирал продукт! Точно така, в тях има пробиотични бактерии, точно както има в киселото мляко, киселото зеле и кефирът. Тоест какаовите зърна допринасят за еко-разнообразието от добри микроорганизми живеещи в нас!

 Запретвайте ръкави и си пригответе шоколад.

Съставки за един голям шоколад:
30 г. сурово какао
30 г. кокосова захар
85 г. какаово масло
1/4 ч.л. ванилия, щипка сол

Приготвяне:

Какаовото масло се разтопява на водна баня, като се внимава температурата на съда, в който това се случва да не е много висока (около 40-45 C). Това може да отнеме време, но бъдете търпеливи, за да се постигне по-фина текстура.

Добавя се какаото, солта, ванилията, кокосовата захар и друг аромат по желание. Бъркате добре, за да се разтвори захарта. Ако не ви е достатъчно сладко, добавете още.

Когато се получи хомогенна смес, шоколадът се оставя за минута да почине. Сместа се слага на хартия за печене, завива се внимателно и се охлажда за 30 мин. Вече имате домашен шоколад без захар.

Това не е шоколад, какъвто си купуваме от магазина, така че се топи при телесен допир. Може да се съхранява в хладилник, но заради липсата на емулгатор след няколко дни ще се покрие с бяла коричка на места. Това не разваля качествата му.