Да се готви през лятото може да е истинско изпитание. Понякога обаче салатите и бързите студени вечери омръзват. За такива моменти е следващата рецепта.

Тя е с намалено съдържание на мазнини, съдържа сезонни съставки и много свежи подправки. Тайната е в точната последователност на всяка една съставка, която слагаме в тенджерата.

Съставки за 4 порции:
1 ч. ориз, накиснат поне за 30 мин. във вода
6 бр., нарязани на ленти печени червени чупки, обелени
400 г. домати, нарязани на малки кубчета
100 мл. бяло вино
1 с.л. кокосово масло или 1 с.л. качествено краве масло
1 скилидка чесън, пресована
1 глава лук, нарязан на дребно
Розмарин, сол, смесени пипери
1 натрошена сушена манатарка-за аромат
2 с.л. люспи от пармезан, по желание
12 листа босилек за сервиране

Приготвяне:

Лукът и чесънът се задушават с малко вода в тенджера. Когато омекнат, скилидката се отделя и се добавя оризът. Трябва леко да започне да залепва и дрънчи по дъното. Слага се виното и започва бавно готвене. Преди да изври се добавят подправките и натрошената манатарка. След малко се доливат 2 ч. топла вода (най-добре домашен бульон) на малки порции с разбъркване, за да не залепне.

Когато течността почти се е абсорбирала, се слагат доматите, чушките и кокосовото масло. Всичко се разбърква добре и се премества в тавичка. Допича се за още 20 мин. в загрята на 200 C фурна. Сервира се с поръсени люспи пармезан и листенца босилек. За веган вариант може да се сложат смлени ядки.