За мен връзката е като жив, пулсиращ организъм, който има своята цикличност, както всичко в природата. Будна и спяща. Дишаща и издишаща. Нахранена и гладна. Една от трудните срещи във връзката е срещата с цикличността, срещата между нуждата от близост и свързване и нуждата от дистанция и отделяне. С всяка среща между теб и другия ти се свързваш все повече с тази жизнена цикличност и нейното опознаване е ключово за изграждането на хранеща, топла, страстна и сигурна връзка.

Често съм се страхувала от дистанцията и отделянето. Гледах на тях като на заплаха за крехката близост между две сърца. Но както се случва в природата страхът не може да те предпази от тази среща. В моя опит е допринасял срещата да е само по-трудна. Осъзнах за себе си, че колкото съм по-далеч от природата, от разбирането на човешката си природа, толкова ми е по-трудно да разбера цикличността и да се отпусна в нея.

Най-сигурният сигнал, че връзката е взаимна и хранеща за двете страни е отпускането в дистанцията, следването на природния цикъл на взаимоотношенията. Нещата разбира се не са толкова лесни за постигане, защото за да се отпуснеш в дистанцията е необходимо първо да се отпуснеш в свързването, да свалиш бронята, която пази твоето сърце и да вярваш в себе си, в другия, в двамата.

Предполагам се питаш как да свалиш бронята си, когато клетките на тялото ти помнят болката от раните, които си получила в срещата с близостта и която си сложила, за да те предпазва. Помни, че винаги имаш избор да приемеш, че имаш тежка рана, която има нужда от лечение или да се превърнеш в раната си изцяло и тогава всичко става безсмислено. Защото когато си жена-рана, няма кой да се погрижи за нея, а когато си жена С рана, тогава тази жена може да идва всеки божи ден и да ти сменя билковия компрес, докато раната спре да кърви.

Насочи усилията не в посока да намалиш или премахнеш страха, а в посока да направиш сърцето си по-силно и по-обичащо.

Ключът към отпускането в свързването е вярата в теб, вярата в личната ти сила, вярата в твоята неустоимост и привлекателност, вярата в твоята стойност, заедно с раните, които имаш, заедно с болката от срещата с другия.

За мен жена, която се страхува да приеме природните цикли на връзката си, не познава своята природа, страхува се да прегърне личната си сила, да изрази своята дълбока женственост и да установи контакт с вътрешния си свят.

Все по-лесно ми е да приемам свързването и дистанцията, когато усещам богатия си вътрешен свят, когато съм в контакт със себе си, нуждите си и естествената си природа, когато съм в контакт с творчеството, когато осъзнавам в костите си, че мога сама да нахраня сърцето си с обич, мога да се погрижа за раните си и да се радвам на живота. Когато съм смела да бъда уязвима и да го покажа, вместо да бъда жертва и да атакувам. Избирам да се науча да живея и обичам с ранено сърце, да развия вътрешната си мъдрост и да се закрилям, отколкото да се пазя да бъде наранена и така да не допусна обичта.

Туп-туп, туп-туп, туп-туп. Сърцето ми биеше силно. Чувствах силата в себе си, но чувствах и страхът. Скачай крещеше сърцето ми! Не, крещеше страхът! Гледах пред себе си и едновременно виждах и не виждах, дишах и не дишах, исках и не исках, можех и не можех. И скочих, въпреки страха, със страха, към другия, към свързването, с ръце разперени встрани, с вяра в себе си, с любов към себе си, с раненото си сърце. Туп-туп, туп-туп, туп-туп.

Само когато сме свързани с другия, приемаме с лекота дистанцията между нас и виждаме в нея топло напомняне да се срещнем, да се свържем с богатия си вътрешен свят.

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на „Бъди Вдъхновяваща Жена”.

П.П  Сподели на близките на сърцето си и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П Каня те да продължим заедно пътуването ти към дълбоката ти женственост и сексапил. Добре дошла на тренинга „Блестяща и уверена” на 15 Октомври от 19:00 – 22:00, 30 лв. Твоята неустоимост е най-добрият подарък, който може да дадеш на партньора си.

 Да, избирам  да бъда Блестяща и уверена!