В последния петък преди Коледа, Великобритания отбелязва като Черен "алкохолен" петък, който официално е считан за най-пиянския ден в годината, предава в. Дейли експрес.

В този ден  всички кръчми, ресторанти и барове в страната се пукат по шевовете от посетители, като собствениците отчитат двойно по-високи продажби на алкохол в сравнение с останалите петъци през годината. По повод алкохолния празник, хората масово организират предпразнични тържества и офис партита.

Черният "алкохолен" петък е смятан и за един от най-натоварените дни в годината за полицията, болниците и спешните служби във Великобритания.

Джаки Балард, главен изпълнителен директор на Alcohol Concern, посочва че Великобритания има проблем от културно естество в лицето на този ден: "Има множество проблеми, свързани с Черния петък, един от които е въздействието на тези напитки върху здравето на отделните граждани... На второ място отчитаме и влиянието, което се оказва върху службите за спешна помощ и хоспитализация. Разбира се, има въздействие и върху шофьорите и участниците в движението по пътищата като цяло, в зависимост от това кой стои зад волана и дали е пил или не."

Известно е, че в страната се наблюдава ръст с около 25% в покупката и употребата на алкохол само между месеците ноември и декември. Поради тази причина, експертите призовават януари да бъде месец на въздържание.