Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнината от създаването на съвременното екологично движение през 1970 г. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата ни и съхраняване на живота върху нея.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда. В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и в последствие са приети законите за опазване чистота на въздуха и водата на САЩ. България се присъединява официално към отбелязването на този ден през 1990 г.

Ден на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. България е и една от първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов.