Днес българската православна църква тържествено празнува смъртта на Свети великомъченик Димитър Солунски, измъчван заради Христовата вяра. Той е роден през III век в семейството на градоначалника на Солун. След смъртта на баща му император Максимилиан Херкул възложил неговия пост на сина му. Димитър бил приет с голяма почит от жителите на Солун, но като управител на града той започнал открито да проповядва християнската вяра, заради което е хвърлен в тъмница и убит с копие от езичниците на император Галерий на 26 октомври. Убит е и негов сподвижник, Нестор, който църквата почита на 27 октомври.

Както народът казва: „Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги – лятото”.

Според легендата двамата светци се считат за братя близнаци. Приживе двамата се разделили и Георги казал на брат си, че ако види някога да капе кръв от стряха, да знае, че е умрял. Така един ден Димитър видял една стряха, от която капела кръв и тръгнал да търси брат си – но заварил ламя, която го била изяла. Димитър притиснал ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си раздели годината по братски – за Свети Георги останало лятото. А Свети Димитър станал господар на зимата – според поверието той язди черен кон и когато разтръсква брадата си, от нея падат първите снежинки.

Димитровден е голям празник, защото служи за годишен зимен ориентир. Затова хората го честват с много сборове, хора, приготвят курбани и се веселят в негова почит. Покрай този празник се сключват и много годежи. Времето от Димитровден до Никулден (06 декември) се смята за „сиромашкото лято”.

В някои краища наричат празника още Разпуст, защото в този ден стопаните се разплащали и пускали ратаите и слугите да си отиват по родните места. Всяка година в съботния ден, предшестващ Димитровден, се спазва и Димитровска задушница, на която се раздава жито и питка за помен.

На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитринка, Димо, Митка, Добромир, Добри.

 

Традиционни ястия за празника са: ястия с петел или пиле, ястия с овнешко месо и ябълкови десерти.


Ние ви предлагаме 4 от традиционните рецепти: за агнешко (овнешко) месо със зеленчуци, попска яхния с пиле, пита с ябълки и ябълков сладкиш с бисквити.


Агнешко месо със зеленчуци

Необходими продукти (за 8 порции):
• 1 кг агнешко или овнешко месо
• 1 по-голяма глава кромид лук
• 2 червени чушки (препоръчително е да са изсушени)
• 7-8 картофа
• 4-5 домата
• 4 скилидки чесън
• 5 с.л. олио
• Корен от целина – малко парченце
• Дафинов лист, магданоз, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете хубаво месото, нарежете го и го сложете да се вари до омекване заедно с лука, чушките, чесъна, подправките (без магданоза) и олиото. Трябва да се получи пяна, след което се добавят картофите (може да се нарежат на кубчета или на филийки) и настърганите домати. Вари се още, докато картофите са готови и се сваля от котлона. Поръсва се обилно с магданоз.


Попска яхния с пиле

Необходими продукти:
• 1 пиле около 1.5 кг
• 1 кг бял арпаджик или малки глави от кромид лук
• 2 с.л. брашно
• 2 настъргани домата
• 1 ч.ч. бяло вино
• 2 ч.ч. бульон
• ½ ч.ч. мазнина
• 2 скилидки чесън
• Дафинов лист, червен пипер, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се почиства и разделя на толкова части, колкото порции желаете да приготвите. Запържва се в загрятата мазнина. След това месото се вади, а в останалата мазнина се запържват за 7-8 минути лукчетата, брашното, доматите, бялото вино и бульона. След като всичко е готово има 2 възможни начина за приготвяне: задушените зеленчуци и месото се слагат в дълбока тенджера, добавят се всички подправки и се варят на слаб огън до пълното сготвяне на ястието. Вторият вариант е да се поставят в голяма тава и да се пекат във фурна, загрята на 200 градуса, за около 1 час и половина.


Пита с ябълки

Необходими продукти:
За тестото:
• 3 яйца
• 1 пакетче краве масло (125 гр.)
• 1 бакпулвер
• 1 ванилия
• щипка сол
• 3 ч.ч. брашно
• 200 гр пудра захар
За плънката:
• 1 кг ябълки
• 100 гр орехи
• 100 гр захар
• 20 гр канела (около 1 с.л.)
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се настъргват на едро с ренде, след което се смесват със захарта, канелата и счуканите на дребно орехи. В дълбок съд разбиваме маслото и захарта и постепенно добавяме едно по едно яйцата, брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипката сол. От получената смес замесваме тесто, което разделяме на две равни части. В дъното на предварително намаслена и набрашнена тава поставяме едната част от тестото, която сме разточили равномерно. Върху нея се разстила равномерно ябълковата плънка и върху нея се настъргва другата част от тестото. Пече се на умерена фурна (180 градуса) до получаване на златист цвят. След като се извади от фурната се поръсва с пудра захар.


Ябълков сладкиш с бисквити

Необходими продукти:
• 2 пакет обикновени бисквити
• 1 пакетче краве масло (125 гр)
• 5-6 ябълки
• половин пакетче канела
• 1 ч.ч. орехи
• 1 кафена чаша прясно мляко
За заливката:
• 3 яйца
• 1 бакпулвер
• 1 ванилия
• щипка сол
• 1 ½ ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Маслото се разтапя и с него се намазва дъното на правоъгълна тава. Нареждат се бисквитите, като първо ги потапяме в прясното мляко за да омекнат. Ябълките се измиват, обелват, нарязват се на тънки филийки и половината се нареждат върху бисквитите. Поръсват се с половината орехи и след това се повтаря още един път – бисквити, ябълки, канела, орехи. В дълбок съд разбиваме захарта, яйцата, прибавяме брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипката сол. Така получената смес заливаме върху двата слоя с бисквити и ябълки и печем на загрята на 200 градуса фурна. След като е готов сладкишът може да се поръси с пудра захар и да се поднесе с топка ванилов сладолед.