На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Раздават се предварително осветени в църква сезонни плодове и обредни хлябове за здраве и в почит на починалите. За здраве се колят курбани и се правят сборове.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от всички християни по света. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка.

На 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът й ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата. 

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица, заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници.

Днес празнуват всички, които носят името Мария, Марияна, Мариела, Мариета, Марио, Мира, Миро, Преслав, Преслава.