През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на леворъките. Левичари са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст - по-малко. Левичарите празнуват този ден, за да разпространят ползите и недостатъците от това да си служиш с лявата ръка. Да бъдеш левичар е наистина трудно, защото се нуждаеш от специални устройства, които да са пригодени към лявата ръка.
Много левичари са дискриминирани в обществото, тъй като са принудени да използват устройства за дясната ръка, да карат от дясната страна на пътя, дори биват обиждани.

Според американския генетик Амар Клар специфичен ген определя дали човек ще пише с лявата или дясната ръка и то още в утробата на майката. Много хора са уверени, че левичарите са едни от най-талантливите представители на човечеството. Тези хора са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка. Едно от техните предимства е ръкопашния бой, главно заради елемента на изненадата. Друго интересно твърдение е, че левичарите приспособяват зрението си под вода по-лесно. Според астрологията пък щастливият ден на хората, при които водеща е лявата ръка, е вторник.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, включително и кралица Виктория.

Левичар е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Кърт Кобейн също е бил левичар. Смята се, че да свириш на китара с лявата ръка наистина е голямо предизвикателство. Холивудската актриса Анджелина Джоли също е в списъка на известните левичари. Други звезди, при които водеща е лявата ръка, са Том Круз, Чарли Шийн, Никол Кидман, Джулия Робъртс, Ема Томсън, Опра Уинфри и Брус Уилис. В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс.

Моцарт и Бетовен също са били левичари. Това проличава и в техните произведения. Партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес левичарите изпълняват тяхната музика с по-голяма лекота. Аристотел, Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен също са пишели с лявата ръка.