За поредна година на 20 март отбелязваме Международния ден на щастието.

Инициативата на ООН стартира през 2012 г., когато с резолюция на Общото събрание на организацията 20 март е обявен за Международен ден на щастието. Датата е избрана неслучайно, тъй като точно тогава се наблюдава изравняването на деня и нощта. Именно това послание за баланс, равноправие, мир и стабилност по целия свят е идеята, която ООН се надява да сплоти хората по света. През 2013 г. се провеждат първите инициативи за отбелязване на събитието.

Идеята за деня на щастието първоначално идва от Кралство Бутан. Хималайска страна използва Национален индекс за щастие, като по-доброто средство за определяне напредъка на страната, отколкото модела на Брутния вътрешен продукт.

Целта на Международния ден на щастието е да насърчава държавите да отдават по-голямо значение на стремежа към щастие и благоденствие. Да припомня, че всеки заслужава шанс за щастлив, здравословен живот. Щастието е в основата на човешките желания и е ключов фактор както за определянето на качеството на живот на всеки един човек, така е и важна мярка за определяне успеха на всяка една страна. Щастието е по-скоро лична отговорност на всеки един човек, но щастието на общество трябва да бъде приоритет на всяко правителство.

Основното послание е да се засили поощряването на развитието на човешкия потенциал, да приемем благосъстоянието на всички хора като наш ангажимент и да бъдем по-състрадателни едни към други, защото чрез състрадание можем да построим бъдещето, което желаем.

По този повод, екипът на Dama.bg ви пожелава повече мигове на истинско щастие и усмивки!