11 януари е избран за Световен ден на думата "Благодаря".

„Благодаря" всъщност е най-простичкото послание, което можем да изречем помежду си. Всички ние знаем колко важна е стойността на добрия тон и маниери, както и необходимостта им в ежедневието. Повечето благодарности, които изразяваме, всъщност изказваме без особено да се замислим. Но въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.

Любопитен факт е, че именно тази така простичка дума е заложена в туристически гидове и разговорници. Идеята на акцентирането върху типичния за страната начин, по който се изказва думата, е че по този начин се достига едно по-високо ниво на култура, взаимоотношение, а също подобряване качеството на услугата и по-приятната и спокойна почивка.
Психолозите дори са установили, че думите на благодарност имат благотворен ефект върху психиката на хората - те карат хората да се усмихнат и ги успокояват. Най-важното при изричането им обаче си остава това те да бъдат изпълнени с благодарност и искреност.

Поне днес изразете благодарността си към семейството, приятелите си и всички близки, които са направили деня и живота ви малко по-добър.