Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир и спиране на насилието. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е именно „Правото на народите на мир”. 

Знаковата песен на Джон Ленън Imagine ще звучи по време на тържествата за Световния ден на мира, организиран от ООН.

"Докато съблюдаваме тазгодишния Международен ден на демокрацията, светът изглежда по-бурен от всякога. В много региони и по много начини, ценностите на Организацията на обединените нации, включително и някои от основните права и свободи, гарантирани от Хартата на ООН, биват подложени на изпитания и оспорвани", казва генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

У нас честването на Световния ден на мира започва в 12 ч на паметника на Незнайния войн в София.

Поради тази причина има промени в движението в столицата, както следва:

- от 08.00 часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и ул. „11-ти август”, с изключение на автомобилите на гостите и се закрива базара за художествени произведения, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

- от 11.30 до 13.30 часа на 21.09.2014 г. се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и ул. „11-ти август”.