Световният ден на поничката е съвсем реален празник, който се отбелязва от 1938-ма година. Празникът в създаден от Армията на спасението, в чест на жените, които са раздавали понички на войниците, по време на Втората световна война.

Историята показва обаче, че поничките се появяват в САЩ много преди Първата световна война. Смята се, че са донесени в Новия свят от холандски преселници. Първите понички представлявали голямо парче сладко тесто, пържено в масло. Дупката в тях се появява през 1847 г., когато 16-годишният американец Хенсън Грегъри забелязал, че така тестото се пържи по-бързо и равномерно.

Най-известните автори на поничките са Маргарет Шелдън и Хелън Парвиънс от Армията на спасението. Двете жени пристигнали през 1917 г. във Франция, за да подкрепят американските войници, биещи на западния фронт по време на Първата световна война. На пунктовете благотворителната организация раздавала на войниците пресни понички, а също и кафе и пощенски марки. За един ден двете жени изготвяли над 300 понички, като повлекли крак за популяризацията на десерта.

През 1933 г. на Световното изложение в Чикаго поничките са провъзгласени като "най-популярното ястие на века". За 200 години американците изменили изписването на думата от объркващото европейско doughnut на простичкото donut.

Днес празникът на това сладко изкушение, се отбелязва в първия петък на месец юни всяка година, като редица заведения, предлагат сладкия десерт безплатно.