Днес празнуваме Световния ден на съня. Той се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, Световния фонд за псифично здраве и Световната здравна организация.

Празникът е подвижен и се отбелязва всеки втори петък от месец март!

Статистически проучвания показват, че жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете - с минута повече. Най-дълго си почива царят на животните - лъвът, който отделя за дрямка по 19 часа дневно, а неговите роднини - котките, мързелуват по 14 часа.

Смисълът на празника е в това да подчертае значението на пълноценната почивка за нашето здраве. В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците.

Многобройни изследвания доказват връзката между хроничното недоспиване и сривовете в основните жизнени функции на тялото както при хората, така и при животните. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на оздравителните процеси, води до забавен растеж и делене на клетките и отслабва имунната система.

Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната дрямка пък има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката - дори да затворим очи само за половин час.