На 17 декември 1996 г. oбщото събрание на ООН обявява 21 ноември за Световен ден на телевизията.

Датата е избрана неслучайно, тъй като същата година се е състоял и първият Световен телевизионен форум. ООН утвърждава силата на телевизията като медия, която достига до най-голям брой хора и има най-голямо обществено влияние по цял свят.

Историята на телевизията обаче, започва преди около 80 години, когато са проведени и първите експерименти с използването на електронни лъчи за предаване и приемане на изображения на определени разстояния в САЩ, Япония и Съветския Съюз. Повече от 10 години след това, през 1933 г. американският инженер от руски произход Владимир Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява основна част на повечето телевизори. Именно благодарение на това откритие, през 1936 г. започват редовни телевизионни програми във Великобритания и Германия, а през 1941 г. и в САЩ.
Едва през 50-те години на ХХ век телевизията получава масово разпространение в Европа. 

От световната организация насърчават международния обмен на телевизионни програми с фокус върху общочовешки проблеми като мир, сигурност, икономическо и социално развитие и културен обмен.

Още любопитни статии може да откриете в любимия сайт на всяка дама - Dama.bg