На 17 септември православната църква почита паметта на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София. Тя оправдавала напълно името си, което означава “премъдрост”. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Света София и дъщерите й открито изповядвали вярата си в Христа.

Наместникът на Антиохия донесъл за това на император Адриан, който заповядал да ги доведат при него. Той убеждавал сестрите да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни.

Тогава императорът заповядал да ги изтезават по най-жестоки начини, а майка им била принудена да гледа страданията на децата си. И трите й дъщери с радост посрещнали своя мъченически край. Императорът разрешил на света София да вземе телата на момичетата и да ги погребе. Тя прекарала три дни край гроба им в горещи молитви и накрая предала душата си на Господ, убедена, че отива при тях.  

Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години). Светите мощи на мъчениците от 777 г. почиват в Елзас, Франция.

В народна традиция празникът на четирите християнски светици е празник на висока нравственост и морал. Обредността на този ден включва житна жертва, посрещане на гости, песни и хора. Стопанките месят пресни питки и ги раздават с грозде и други плодове за здраве, щастие, за любов. 

17 септември е и празникът на град София.

С решение на Общинския съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е определен за празник на столицата ни.

На този ден имен ден имат всички с имена: Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, София, Софка.