На 27 декември почитаме паметта на Св. Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра.

Стефан е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си.

Св. Стефан е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон и старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим - в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт. Мъченикът коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата мусмърт и се молела за него.

През V в. част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим. Според традицията на този празник се „затваря кръгът“ на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. Трапезата трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо.

На третия ден на Коледа, празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка. Днес почитаме и паметта на Св. Йосиф Обручник и Цар Давид. Своя имен ден празнуват и Давид, Дацо, Дачо, Дарко, Дарина, Жозеф, Йосиф, Йоско, Йоска. Бъдете здрави, щастливи и успешни!