Причината? Днес е Светояният ден на целувката! 

Историята на този празник разказва, че датата 6 юли е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Идеята за специален ден на целувката дошла на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват или го правят прекалено рядко.

Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но за жалост то е изместено от чисто социалната формалност на целувката, която вече се е превърнала по-скоро в прелюдия към друг вид интимност.

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните.

Знаете ли, че например страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

Трябва да знаете обаче, че чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95% от тях не са опасни.

Любопитен факт е, че и до днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Световният ден на целувката се чества във всички точки на планетата. И днес се очаква в много краища на света да бъде организирано „масово целуване“.