Учителят Теодосий Теодосиев най-накрая ще може да предава знанията си на талантливи млади физици в нова и модерно оборудвана зала. След като неговата лична история за създаването на школа за световни кадри по физика обиколи цяла България, днес най-накрая имаме и добра новина. Според взетото днес решение на Министерски съвет, правителството предоставя безвъзмездно бившия техникум по хидравлика в Казанлък на общината, за да може именно там да бъде настанена Националната школа по физика. 

Създадена от Теодосиев, за своите вече 35 години, школата и съответно нейните най-добри възпитаници са донесли безброй златни медали от международни олимпиади и конкурси в цял свят.

Остарялата техника, липсата на прозорци и отделна сграда, където да обучава талантливите деца, обаче се оказват основен и важен проблем, пред който даровитият учен трябва да се изправи. Така преди повече от 10 години той решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския Балкан. Но средствата за ремонта се оказват непосилни за учителя. 

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се потърси подходящо помещение за провеждане на летни лагери в близост до школата, а също и че ще бъдат осигурени подходящи условия за развитие на младите таланти.

Припомняме, че много хора, вдъхновени от ентусиазма на учителя, създадоха фондация на негово име, която за броени дни събра близо 50 000 лева за каузата на физиката.