Първи крачки самостоятелно прави вече 23-годишната Виктория Стефанова от Велико Търново, която страда от детска церебрална парализа. Целият живот на девойката допреди месец преминава в инвалидна количка, но след операция и рехабилитация в Австрия тя стъпва на краката си и е устремена да се възстанови напълно, пише в. „Борба".

„Вики е дългоочаквано за нас дете. Осем години не можех да забременея и когато заченах, цялото семейство беше много щастливо. Тя обаче се роди с детска церебрална парализа и от малка я водим по доктори, операции, баячи. Пробвали сме всичко, но нищо не успя да я вдигне от инвалидната количка", разказа майката на момичето Стела.

Вики е интелектуално запазена и мечтае да стане лекар, за да помага на хора, които също имат проблеми с опорно-двигателната система.

За да стане на крака, момичето е преминало няколко операции за корекция на крайниците в София, както и дълги години в рехабилитации, но всичко било напразно. Преди няколко месеца дядо й продал семеен имот и с парите от продажбата тя заминала за лечение в специализирана детска ортопедична клиника във Виена.