Тригодишно дете е било жестоко пребито снощи в столицата. Момченцето е настанено в болница в изключително тежко състояние и с опасност за живота след побоя. Инцидентът е станал в апартамент в столичния квартал "Зона Б19".

"Детето има контузия и компресия на мозъка, заради голямо количество кръв, което притиска мозъка. Детето е оперирано по спешност през нощта, в момента е в реанимация. Състоянието му е много тежко. Отделно, по ръцете, краката и в областта на главата и шията, също има хематоми, част от които са нови, а други - не са", коментираха от "Пирогов".

По случая са задържани двама младежи на 18 години, които били наети да се грижат за момчето, докато майка му отсъства.

Сигналът за инцидента е подаден снощи в 22:30 ч. Малко преди това едно от момчетата позвънило на вратата на съседка и притеснено обяснило, че 3-годишното дете е паднало и е много зле. Жената веднага подала сигнал на тел. 112. По това време в градинката пред блока все още има хора, които виждат как медиците отнасят безпомощното момченце:

"Може би беше към 22 часа, когато дойде линейка и видяхме младеж да носи детето на ръце. Тогава чух версията на младежа, че детето е паднало на главата си. На сутринта разбрахме какво се е случило". обясни очевидка.

Пристигналите на място екипи на полицията и Спешна помощ намерили детето в безпомощно състояние, с множество травми по цялото тяло.

Младежите Александър и Патрик са били наети от майката на детето да се грижат за сина й, докато тя е на работа в чужбина. С тях се свързала чрез познати. Приятели и съседи на 36-годишната Невена Велинска разказаха, че тя е музикант и сама се грижела за детето си. Според хората от блока жената била изключително грижовна майка.

За да осигури финансово детето обаче, често се налагало да свири на фериботи, пътуващи между скандинавските страни. На такова пътуване е била и в последните седмици:

"Тя замина може би преди 3 седмици. Съвсем нормални момчета изглеждаха, не сме предполагали, че могат да направят такова нещо", разказаха съседи.

Приятели на майката обясниха, че тя винаги намирала добри детегледачки за детето си, предимно възрастни жени, които се грижели добре за него, докато я няма. Този път обаче жената срещнала трудности в намирането на човек, а само преди няколко дни се оплакала на свой познат, че не можела да се свърже с двамата младежи, за да разбере как е синът й. На някои от съседите пък направило впечатление, че двете момчета не извеждали детето на площадката пред блока, а то стояло с тях в апартамента. В първоначалните си показания пред полицията младежите обяснили, че детето е паднало от леглото.

Към момента състоянието на малкия Христо е все още тежко, той е в медикаментозна кома и лекарите се борят за живота му. По-късно през деня стана ясно, че двете момчета са заснели на видео издевателствата над детето. От заснетото става ясно, че 3-годишният Христо е измъчван дни наред. Причините не са установени.

В момента Патрик Първев и Александър Донов вече са привлечени като обвиняеми в опит за убийство, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Те са на 18 и 19 години.

От прокуратурата все още не знаят със сигурност дали детето е бито системно. Не е ясно и дали майката е наемала и преди двамата младежи, и дали те са работили в агенция за детегледачи. Двамата не са криминално проявени и не са познати но прокуратурата, съобщиха от БТВ. В късния следобед майката се прибра в дома си, но отказа коментар. Детето все още е с опасност за живота. Социалните обясниха, че работят по случая. Но какви мерки ще вземат, зависело изцяло от това дали детето ще оцелее.