Този октомври София се превръща в центъра на световното документално кино, събирайки на едно място заглавия от всички краища на света, разказвайки за хапливи обществени проблеми, човешки права и пътувания.

„Виновниците” за фестивала Sofia Biting Docs са Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, които от 2008 г. насам запознават българската публика с най-интересните и оригинални заглавия от световните фестивали за документално кино.
Започват, създавайки компанията „Пòзор” – идеята за името им хрумва след пътуване в Чехия, когато на всички табели и надписи пишело – позор или внимание. Любопитната игра на думи и с българския език още повече затвърдила решението им.

Именно името „Позор” е причината за съществуването на фестивала Sofia Biting Docs. „Обадиха ни се от чешкия център в София и казаха: „Ама как така вие се казвате „Позор” и не работим заедно.” Направихме среща и се оказа, че фестивалът „Един свят” в Прага си търси партньор за България. Веднага решиха, че ние сме подходящият партньор. Отидохме миналата година на „Един свят”, поговорихме с организаторите там и направихме малка съвместна селекция от тяхната програма, която показахме и в София”, разказват момчетата. И макар чешкият фестивал да е съсредоточен изцяло върху човешките права, българският му събрат представя 

интересни и оригинални гледни точки към социални проблеми, човешки истории и разкази за пътувания.

„При подбора на филмите сме се водили от това да провокират по някакъв начин общественото мнение. Все пак е Biting Docs, идеята е да са хапливи, но в същото време интересни, с различен поглед, които биха се харесали на публиката - допълват организаторите. - Правейки фестивала миналата година, избрахме хитови заглавия по много тежки и сериозни теми, по дълбоки проблеми… и в салоните нямаше никой. Сега голяма част от филмите са за пътешествия, защото се оказа, че това е нещо, което много се харесва и има публика за такъв тип документални филми.”

Филми за човешките права в Тибет, за различните пилигрими на Камино, за стила на нюйоркчанките или пък за пътуването на стоп до Истанбул… всеки от тях е извървял едно малко Камино докато достигне до българската публика.
„Селектираме филмите от различни фестивали за документално кино, но някои заглавия стигнаха до нас по много странен начин. В началото на юни отворихме кампания за фестивала MENAR за филми от Близкия Изток и Африка, който също организираме. В тази кампания всеки ден получаваме по около 20 заглавия, но много от режисьорите не са обърнали внимание, че това е фестивал за филми от Близкия Изток и Африка и ни изпращат на всякаква тематика, от всякакви държави. Някои от филмите са наистина интересни и решихме, че трябва да ги покажем пред публиката на Sofia Biting Docs.”

Едно от любимите заглавия на екипа на Dama.bg е филмът Guitarra de Palo, който разказва историята на фламенкото на фона на спиращи дъха гледки от цял свят.

В рамките на фестивала ще има две отворени публични дискусии

Eдната ще е с тибетския активист Мигмар Уанджу Райт за правата на тибетците и случващото се с тях в рамките на Китай.

Втората дискусия е посветена на поклонническия път Камино и в нея ще вземат участие българи, извървели пътя до Сантяго де Компостела. Любопитните лични истории на сънародник, който е срещнал бъдещата си съпруга на пътя ще бъде разказана след прожекцията на „Пътят Камино и нетипичните пилигрими”. Лентата разказва по забавен начин една впечатляваща история за двама австралийци със зависимост към алкохол и наркотици, които заедно със своя инструктор изминават 800-те километра, за да се излекуват.

Откриването на фестивала пък е с поредицата Бул Docs, която акцентира върху български заглавия – за протестите, за хомофобията, за човек, страдащ от шизофрения, който не може да се адаптира в обществото… и за Фестивала на Спомените и Козето сирене, който се провежда всяка година в село Горна Бела речка в Северозападна България, където има 40 жители и още толкова кози.

Вижте програмата на фестивала тук