В навечерието на Коледните празници отвсякъде ни заливат търговски послания и обработени изображения, препращащи към домашния уют, перфектната семейна обстановка и щастието от това да си в своето гнезденце. В действителността обаче често нещата не стоят точно по този начин. Има десетки неща, които могат да те възпрепятстват да се чувстваш като у дома си, дори реално да си точно там. 

За щастие домът не е просто някакво място, той е преди всичко усещане. Ето пет неща, които носят чувството за дом, независимо от мястото или сезона.

Вкусна храна

Обикновено нещо, което ти напомня рецептите на мама или баба. Затопля цялото пространство с аромата си и е споделено с някой, който ще остане след вечеря. Храната винаги е била онова, което сплотява хората. Тя има много по-големи социални функции, отколкото сме склонни да си представяме в ежедневието. Храната е това, което събира семейството всеки ден заедно, а именно тази заедност прави дома. Ето защото доброто хапване, само по себе си, е усещане за дом.

Силна прегръдка 

Дори да живееш в най-спретнатото и приятно откъм обзавеждане местенце в квартала, едва ли ще се чувстваш като у дома си, само заради топлото одеяло и хубавия филм вечер. Домът е сигурност, а няма нещо, което да внушава по-голяма сигурност от силната прегръдка на любимия човек. В този ред на мисли чувството за домашен уют може да те застигне и по средата на улицата в студена зимна нощ, стига подходящите обятия да са насреща.

Смешки

Домът е най-свидното, най-топлото и най-приятното място на света и именно смехът го превръща в такова повече от всичко. Смеем се с хората, които харесваме, обичаме, онези, с които споделяме интимност и грижа. Смехът на любимите е сред най-прекрасните звуци на света и точно той носи усещане за комфорт, щастие, близост и принадлежност. Нещата, които превръщат определено пространство за живеене в „нашето местенце“, в топлото ни гнездо.

Взаимна грижа

Грижата към другия и всички жестове, които тя предполага, е безрезервно свързана с общуването у дома. Там, където са важните и ценните. Не само хората, но и любимите животни като обект на внимание и специално отношение, подхранват и затвърждават усещането за дом. Когато си грижовен и закриляш някого, то ти самият се превръщаш в негов подслон, в негова защита и в най-сигурното му убежище.

Любими дейности

Казват, че у дома човек е изцяло това, което е и прави нещата, които истински обича, истински го забавляват и му носят щастие и спокойствие. Да вършиш това, което те вдъхновява и зарежда, обаче не е нещо, което задължително трябва да се случва между четири стени. Хората, които са превърнали призванието си в професия или поне намират достатъчно време да се отдадат на любимото си хоби, усещат съкровеността в това да си като у дома си навсякъде. Просто защото носят дома в себе си.