Няма да повярвате колко е лесно да си приготвите сами горчица у дома. Купешките сосове често съдържат хидрогенирани мазнини, соя и сол. Затова е най-добре да заложите на домашната и изключително вкусна горчица.

Основната съставка на горчицата е синапеното семе.  То е чудесен антисептик, в чийто състав има множество витамини: А, В6, D, Е, К, Р. което повишава имунитета на човека, укрепва сърцето и предпазва от атеросклероза. Освен витамини синапеното масло съдържа магнезий, сяра, желязо, натрий, калий, калций, които значително повишават работата на черния дроб и пикочния мехур. Именно поради това синапеното семе активизира обмяната на веществата и забавя стареенето.

По-пикантните видове горчица се произвеждат от черния и кафявия синап, а по-меките – от белия. Така че подберете според личните си вкусове. Възможно е, разбира се, и да ги смесите.

Необходими са ви:

⅓ чаша ябълков оцет

⅓ синапено семе

1 супена лъжица зехтин

½ чаена лъжичка хрян на прах

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка вода

Начин на приготвяне:

Поставете синапеното семе и оцета в буркан, след това го покрийте с прозрачно фолио и изчакайте 24 часа, за да омекнат семенцата. След като измине едно денонощие, вземете ⅔ от тях и ги поставете в блендер или кухненски робот. Блендирайте ги докато получите желаната от вас консистенция. Добавете солта, зехтина и водата и блендирайте отново. Добавете останалата част от семената и съхранявайте горчицата в хладилник.

Лесно е, нали?