Глината притежава лечебни свойства, заради които се използва широко още от древността. Древногръцките жени са се разкрасявали с глина, морска вода и водорасли. Ето че днес тя е още по-популярна, а в домашни условия е незаменим помощник в борбата с целулита и наднорменото тегло. 



 
Глината се използва за корекция на фигурата, обогатяване на кожата с етерични мокроелементи, елиминиране на целулита и подмладяващ ефект. В допълнение към това, глината има успокояващ ефект и стимулира активността на метаболитните процеси. Цинкът и силицият, които се съдържат в нея, улесняват бързото възстановяване на кожата. Студената глина се препоръчва на дамите с нежна и чувствителна кожа, склонна към зачервявания и алергии, а топлата глина има по-силен ефект.

 
Видове глина:
  1. Червена глина - полезна е за стимулиране на тялото при сърдечно-съдови заболявания
  2. Бяла глина - има положителен ефект при заболяване на червата
  3. Черна глина - премахва възпаления на кожата
  4. Жълта глина - общ лечебен ефект върху цялото тяло
  5. Зелена глина - възстановява клетките в човешкото тяло
По правило, се използва един вид глина, но може да смесите и няколко вида. За постигане на парников ефект използвайте одеяло и специално фолио. По този начин глината благоприятства изчистването от токсините.
 
Глинени маски в домашни условия
 
Маска № 1
Купете червена или бяла глина на прах. Разтворете 4 супени лъжици глина с топла вода до получаване на гладка смес. Може да добавите и няколко капки етерично масло. Нанесете на проблемните зони и се увийте с фолио. 
 
Маска №2
За чревни заболявания вземете черна глина. Разредете я с минерална вода. Нанесете равномерен слой върху проблемните зони и опаковайте с фолио. 
 
Маска №3
Жълтата глина ще ви помогне в борбата с целулита. Смесете 3 супени лъжици жълта глина със студена вода. Добавете още една супена лъжица мед и сметана, както и 4-5 капки етерично масло. Препоръчително е да не консумирате храни и напитки 2 часа преди процедурата. Нанесете на желаните места и увийте. 
 
Маска №4
За перфектна фигура използвайте черна глина. Смесете 2 супени лъжици от този вид глина с вода. Добавете по една чаена лъжица горчица и мед. Нанесете от сместа на бедрата, корема, седалището.