Ноктите ви говорят много за вас. За щастие, не са нужни много време и пари, за да ги поддържате здрави. Надяваме се, че с тези съвети и рецепти ще ви помогнем ръцете ви да изглеждат сияйни и заслепителни!

Морската сол помага за чупливи нокти

2 супени лъжици морска сол
2 капки лимон
2 капки етерично масло (като може да използвате каквото пожелаете)
2 капки масло от пшеничен зародиш

Лимонът заздравява и укрепва ноктите. Ако не разполагате с етерични масла, с един тампон нанасяйте изцеден лимонов сок в продължение на десет дни и ще забележите разликата. Благодарение на съдържащият се витамин C, ноктите ви ще бъдат по-здрави и ще забравите за жълтеникавият оттенък.


Добавете съставките в малка купичка с топла вода. Накиснете ноктите си в продължение на 10 до 15 минути, два пъти в седмицата и след това нанесете крем за ръце. Ще забележите резултата в най-скоро време.

Маска с бира, масло и ябълков оцет

1/4 чаша - ябълков оцет
1/4 чаша - зехтин
1/2 чаша - бира
Зехтинът се разбърква добре с бира и ябълков оцет. След като получите еднородна смес, накиснете ноктите си в продължение на 10 до 15 минути. Повторете процедурата пет пъти, за да получите желания резултат.

Маска за нокти с лют червен пипер за чупливи нокти

1 чаена лъжичка крем за ръце
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
10 капки вода
Смесете съставките добре, прилагайте върху ноктите в продължение на 15-20 минути, след което изплакнете. Останалата смес след процедурата може да се съхранява в хладилник. Използвайте 1-2 пъти седмично.

Касис за здрави нокти

1 супена лъжица екстракт от касис
1 супена лъжица пшенично брашно
1/2 супена лъжица крем за ръце
Смесете съставките, след което нанесете сместа върху ноктите си, сложете памучни ръкавици и стойте така около 2 часа, след което изплакнете и хидратирайте с овлажняващ крем за ръце.

Билкова маска за нокти

1 супена лъжица сухи цветове от лайка
1 супена лъжица суха мента
2 супени лъжици пшенично брашно
1/2 ч.л. зехтин
1 чаша вода
Смесете сухите билки и ги залейте с 1 чаша вряла вода. Прецедете внимателно и смесете с брашното и зехтина. Нанесете сместа върху ноктите си за около 30 минути и изплакнете.

Витамин Е спомага за укрепване и подхранване на ноктите и кожичките. Нанасяйте олио, богато на витамин Е, за здравето на вашите нокти. Масажирайте, за да увеличите циркулацията на нокътното легло.


И не забравяйте за основните съвети за грижа за ноктите:

  • Избягвайте продължителното киснене във вода. Водата прави ноктите ви по-слаби и по-чупливи.
  • Носете памучно облицовани гумени ръкавици, когато почиствате и използвате химикали.
  • Не махайте кожичките от ноктите си - това може да доведе до инфекция. Нанесете масло и избутайте кожичките, но не ги премахвайте!
  • Избягвайте лакочистителите, съдържащи ацетон.
  • В случай, че носите лак за нокти, избягвайте продукти с толуен, сулфонамиди или формалдехид. Оставяйте ноктите поне 5 дни в месеца без лак, за да се възстановят.
  • Хранете се здравословно. Наблягайте на зеленчуци, ядки, риба, пълнозърнести храни и яйца. Хранителните вещества, които могат да бъдат от полза при лечение на проблемни нокти, са: белтъчини, калций, витамини A, B, C, D и E, фолиева киселина, желязо и цинк. Пийте много вода.