ЛаДона Ейдриън Гейнс, по-известна със сценичното си име Дона Съмър днес щеше да навърши 68 години... За съжаление, кралицата на диското, както я наричаха всички, почина на 17 май 2012 г. след дълга битка с рака.  

Американската певица и автор на текстове на песни, набира огромна популярност през диско-ерата от 70-те години на ХХ. Гласът ѝ се определя като мецосопран. Дона е носителка е на 5 награди Грами и е първият музикант, който прави три последователни двойни албума, които достигат до челното място в класацията на Билборд. Четири нейни сингли достигат на първо място в чартовете в Съединените щати.

Ла Дона се появява на бял свят в последния ден на 1948 г. - 31 декември и едва 10-годишна започва да пее в църковен хор в родния си Бостън, след което става и негова солистка. Години по-късно тя разказва, че тогава получила прозрение, че гласът й трябва да достига до хората и в никакъв случай не трябва да пренебрегва таланта си. Като професионална певица Дона Самър дебютира през 1967 г., когато се присъединява към групата Кроу, свиреща психеделичен рок. Малко по-късно се мести в Ню Йорк и се явява на прослушване за мюзикъла "Коса". Въпреки доброто представяне обаче тя е пренебрегната за сметка на Мур. Ла Дона е поканена да участва в немската версия на “Коса” и по тази причина се мести за няколко години в Европа. Живее първо в Мюнхен, а по-късно във Виена.

През 1972 г. певицата се омъжва за австрийския актьор Хелмут Зомер, когото среща на почивка в Алпите. Ражда им се дъщеря. Скоро обаче съпрузите се развеждат и точно тогава Ла Дона Ейдриън Гейнс става Дона Самър. Тя запазва фамилното име на първия си мъж, като само го превежда на английски език. 1974 г. Дона Самър се запознава с продуцентите Джорджо Мородер и Пит Билът. Триото започва работа върху първите самостоятелни записи на певицата. "Груви рекърдс" е компанията, която пуска на пазара дебютния й албум Lady of the Night. Той е записан и излиза в Европа. Големият пробив идва през 1975 г., след завръщането й в САЩ. Дона Самър представя на Мородер своя идея за текст на песен, която е трябвало да бъде изпята от певец, с когото продуцентът е работил.

През 1977 г. излиза вторият голям хит на Дона Самър - I Feel Love. С началните акорди на тази песен започваше спортната емисия по българската телевизия през 70-те години. Следват години на звездна слава. Нови хитове като Last Dance, McArthur Park и Bad Girls заливат дискотеките. И до днес Дона Самър е единственият изпълнител с три поредни двойни албума, станали номер 1 в класациите. Това са Live and More, Bad Girls и On the Radio. Промяната в стила на Дона Самър настъпва през 1979 г. с песента Hot Stuff, която си е направо рок. Годината е изключително съдбоносна за певицата. Тогава тя претърпява нервен срив в дома си в Лос Анджелис след поредица нервни кризи. Отведена е от сестра си в местна църква, където по време на една от службите преоткрива вярата си в Бога.

 

След като приключва с възстановяването си, Дона Самър се връща в студиото. През 80-те г. певицата изпява поредния си велик хит - She Works Hard for the Money, обявен за химн в защита на правата на жените. За цялата си кариера Дона Самър издава 17 албума и продава над 130 милиона от тях по света. Последният й албум - Crayons, излезе през 2008 г. А през 2010 г. тя записа последния си хит - To Paris With Love. Лебедовата й песен зае първо място в класацията за танцуване на сп. Билборд. Въпреки че се ориентира във втория етап от творчеството си към попрока, Дона Самър така и не получи място в Залата на славата на рокендрола. 

Сред най-големите й хитове са Love to Love You Baby, I Feel Love, Last Dance, Hot Stuff и Could It Be Magic. Интересен факт е, че Дона Самър не обичаше да я наричат Кралицата на диското. Въпреки това обаче тя си остана такава и надживя стила, който я изстреля в звездната орбита, за разлика от свои други колеги, които угаснаха заедно със залеза му!