Доцент Иван Трифонов, завеждащ родилното отделение в Акушеро-гинекологичната клиника на УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, ще бъде уволнен дисциплинарно, съобщи директорът на болницата доцент Йовчо Йовчев. Причината за наказанието са снимките във фейсбук на страницата на АГ-комплекса, които предизвикаха възмущение в социалната мрежа и за които ви разказахме по-рано.

В текста озаглавен "Равносметка на едно банално нощно дежурство” се разказва как трима специалисти - доц. Трифонов, д-р Мангърова и д-р Танчева са спасили живота на ромка с N-раждане, с тежка пневмония и 42 градуса температура. В поста те уточняват, че освен всичко била яла и някакви гадости, което е наложило отваряне на червото, за да се провери, че не е глътнала джобен часовник. Ситуацията се развивала в 4 часа в събота срещу неделя. Послеписът е: Не се оплакваме, хвалим се. Публикувани са и три снимки от операцията.

Макар че има коментари на одобрение, много от хората осъждат поведението на лекарите, както и демонстрираната етническа нетолерантност. "Доцент Трифонов ще бъде дисциплинарно уволнен, от останалите съм изискал писмени обяснения. Това е погазване на всякакви етични норми на поведение между лекар и пациент” , заяви доц. Йовчев. Той обясни, че ще уведоми Съвета на директорите на болницата, както и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. По думите му не може да се публикуват снимки, без съгласието на лицето, което е снимано. Текстът и снимките вече са свалени от страницата.

Източник: Бтв