Макар че има редица проучвания и изследвания относно това коя страна се грижи най-добре за икономиката си, коя страна набляга повече на образованието, здравеопазването, стремежа към развиването на духовната култура, има много хора, които се интересуват от това коя държава прави най-много добро за света. Коя от всички държави е успяла да постигне цялостен успех, да "произведе" най-много щастливи хора, да работи не само за своето развитие, ами и за световното.

Добрият държавен индекс е нов показател за измерване на работата и успешността на държавите. Той е въведен от независимият държавен съветник Саймън Анхолт, който разглежда положителното влияние на отделните страни за света. 

Ирландия оглавява списъка за страната, която "работи" положително за света и за благото на човечеството като цяло. Финландия и Швейцария са следващите, които упорито работят за света. Либия се нарежда на в дъното на класацията. Самата класация се състои от 125 страни и се основава на 35 индекса в седем области, част от които са благоденствието и равенството, културата, здравето и благополучието.

Индексът има за цел да насърчи населението и правителствата да действат по-отговорно на глобално ниво и независимо от вътрешната си криза и рецесия, да не забравят своите международни задължения.

Кения е в топ 30. Тук не става въпрос за пари, а за отношение, категоричен е Анхолт.

"Добър не като обратното на лош, добродетелен като противоположното на егоистичен. Иска ми се да използвате това като пръчка, с която да наказвате политиците си. Когато ги изберете, когато ги преизберете, когато слушате какво ви обещават, използвайте тази дума "добродетелен". И се запитайте: "Добродетелна държава би ли направила това?" И ако отговорът е не, бъдете подозрителни. Запитайте се това ли е поведението на моята държава. Искам ли да съм в държава, където правителството, от мое име, прави такива неща?"