Вкусът на истинския италиански сладоледен десерт не може да се сравни с друг сладолед. Той по право се счита за най-добрия сладкарски кулинарен шедьовър на тази слънчева страна.

Необходими продукти:

• 250 мл прясно мляко
• 250 мл сметана с масленост 33-35%
• 4 жълтъка
• 150 гр. захар
• 1 ванилия или 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

1. В дълбока купа с незалепващо покритие изсипете млякото, добавете сметаната и половината от захарта. Сложете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато се появят малки мехурчета. Не се вари! Свалете от огъня и добавете ванилията.

2. Отделете жълтъците от белтъците. Леко разбийте жълтъците - ръчно или с миксер.

3. Добавете останалата част от захарта и продължете да разбивате. Изсипете по малко в горещата смес и разбийте още 1-2 минути. Сместа се загрява на слаб огън, като се разбърква непрекъснато.

4. С помощта на термометър, измерете температурата. Важно е да не се допусне прегряване. Яйченият крем е готов, когато започне да се сгъстява и достигне 185°F (85 ° С). Възможно е да се определи температурата и без термометър, като следите процеса на варене. След като сместа започне да отделя мехурчета трябва да спрете нагряването. Кремът е готов, когато стане достатъчно плътен и лепкав.

5. Поставете в дълбока купа с натрошен лед. Изсипете охладената смес в машината за сладолед. Времето за замразяване е посочено в инструкцията - обикновено е от 20 до 30 минути.

6. После пресипете сладоледа в херметически затворен контейнер и сложете във фризера за още 30 минути.