Нобеловият лауреат Джон Стайнбек може да е известен с творбите си „На Изток от Рая“ и „За мишките и хората“, но освен това, той е и професионален автор на писма. Книгата "Стайнбек: Живот в писма", представлява биографията на любимия на мнозина писател, пресъздадена чрез 850-те писма, които той е написал до семейството, приятелите, редактора си и голям кръг от влиятелни личности.

Сред цялата тази кореспонденция, има писмо, което Стайнбек е написал до най-големия си син Том през 1956 година, в отговор на неговото заявление, че е отчаяно влюбен в момиче на име Сюзан, с което се запознал в интерната.

Думите на Стайнбек, изпълнени с мъдрост, откровеност и оптимизъм, и до днес са актуални и могат да послужат като вдъхновение за всеки от нас.


„Ню Йорк,
10 Ноември 1956 година

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин и бързаме да отговорим, аз, от моята гледна точка, и Елън, от нейната.

Първо. Влюбен си. Това е много хубаво. Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на някого. Не позволявай на никого да го накара да изглежда малко или незначително.

Второ. Има няколко вида любов. Първата е онази, егоистичната, злата, алчната. Която използва любовта, за придаване на собствена важност. Тя е грозната и осакатяващата. Втория вид любов е отключващата. Онази, която показва на яве всичко добро в теб: нежност, деликатност, уважение. Не просто уважение към маниерите на поведение и възпитание. Респект към другия, към това, което е и приемането му като уникален и ценен.

Първият тип любов може да те нарани и направи малък и уязвим. Вторият - да отключи в теб сила, кураж, доброта и мъдрост, която дори не си предполагал, че притежаваш.

Казваш, че не е просто детска любов. И щом го чувстваш толкова дълбоко, значи наистина не е. Но не смятам, че ме питаш как точно се чувстваш. Ти знаеш това по-добре от всеки друг. Ти търсиш моя съвет за това, какво да правиш с всички тези чувства. И именно съвет е това, което ще ти дам.
Живей с любовта си и бъди щастлив и благодарен, че я имаш.

Обектът на твоята любов е най-доброто и най-красиво същество. Живей с тази мисъл.

Ако обичаш някого, не би навредило да му споделиш за чувствата си. Само помни, някои хора са много срамежливи щом стане въпрос за чувства. Затова знай, че споделянето на чувствата ти може да има нужда от обмисляне.

Момичетата имат способността да знаят и усещат какво чувстваме. Въпреки това имат нужда и да го чуват. Възможно е тя да не отвърне на чувствата ти по една или друга причина. Това не ги прави по-малко ценни и прекрасни.

И накрая, знам как се чувстваш, защото и аз се чувствам така. И съм щастлив, че и ти можеш да изпиташ такова чувство. Ще се радваме да се запознаем със Сюзан. Тя е добре дошла на гости вкъщи. Елън ще организира всичко. Тя също знае много за любовта и може би ще ти даде по-добър съвет от мен.

И не се страхувай от загубата. Ако нещо е писано, ще се случи. Важното е да не бъраш. Нищо хубаво не се изплъзва.


С Обич,

Татко"