Станислава и съпругът й Пламен са осиновители на две момчета близнаци. Те ги взимат от социален дом на четиригодишна възраст. Още от първия момент, в който децата излизат от изолираната действителност на институцията и попадат в нормалната за всяко дете реалност - в истински дом и семейство, Станиславa и Пламен разбират, че изобщо няма да им е лесно и ще имат нужда от подкрепата на специалисти.

Децата са на 4 годинки, но реалните им умения и възприятия за света са като на по-малки деца. Момчетата са уплашени – за тях се случва нещо непонятно, а родителите им осъзнават колко много работа им предстои. Тогава те се обръщат към социален работник във фондация „За Нашите Деца“ и вече три години родителите и децата получават подкрепата на специалистите от организацията.

Днес близнаците се радват на ваканцията след като успешно завършиха втори клас. Момчетата развиват и талантите си – единият в театралното майсторство, а другият в спорта. Вече си имат и много приятели, с които лудеят, имат детство, каквото всеки малчуган заслужава – детство, което никога не биха могли да си представят, ако бяха останали зад стените на институцията. Днес братчетата мечтаят, смеят се, учат и преоткриват света през нови очи, окрилени от любовта и подкрепата на своите си мама и татко.

Разговаряме с майката Станислава, която с цялата си топлина и емоция от преживяното призовава тези родители, които все още се притесняват да потърсят подкрепа:

„Не страдайте от предразсъдъци, обърнете се към специалисти, за да намерите пътя към вашите деца и да ви остане време да ги обичате.“

Станислава, как решихте да станете осиновители?
Със съпруга ми сключихме брак на по-зряла възраст и постепенно стигнахме до решението да осиновим деца от дом. Получи се естествено, за нас това беше единственият път за осмисляне на по-нататъшния ни живот.

Как се промени животът ви, след като момчетата влязоха в него, и кое ви беше най-трудно?
Завъртя се на 180 градуса. Нараснаха ангажиментите, намаляха свободните часове. Къщата се напълни. Най-трудно ни беше да преодолеем дефицитите, натрупани от престоя на децата в социалния дом и все още не сме свършили с тази задача. Трудно ни беше и да намерим начин да помогнем на децата да се впишат в тяхната среда, което включва дори и това те да се научат да говорят и разбират езика на връстниците си.

Кога и как осъзнахте, че имате нужда от подкрепата на специалистите?
За нужда от помощ разбрах буквално на втория ден, след като момчетата влязоха в дома ни. За избора ни помогна нашият социален работник Мариана Тасева, която тогава работеше в Център за обществена подкрепа „Св. София“ на фондация „За Нашите Деца“. Днес тя е директор на Центъра по приемна грижа, който фондацията основа след това. Тук бихме искали да й изкажем най-дълбоките си признания, че първо ни събра с нашите синове и после ни подкрепи безрезервно. Тя, нейното сърце и опит са „главните виновници“ да сме заедно днес. Още веднъж: „Благодарим“!

С какво ви подкрепят и помагат социалните работници от фондация „За Нашите Деца“?
С навременните разговори и съвети. С насоките за избор на подходящ път към синовете ни.

Какъв е вашият призив и послание към родителите, които изпитват колебание дали да се обърнат към специалисти, когато имат нужда от съвет и подкрепа за децата си?
Да бъдеш родител е преди всичко отговорност, не само когато си осиновител, но и за биологичните деца.

Приемаме, че е нормално и за най-малкия проблем да търсим съвети от другите, а когато става въпрос за собствените ни деца се срамуваме.

Затова нашият съвет е хората да не страдат от натрупани предразсъдъци, свързани с това кой и какво ще каже. Да не си мислят, че за съвети при социални работници ходят само „неуспелите“ да се справят с проблемите си. Заравянето на главата в пясъка не помага на никого.
Призивът ни е: отидете, поговорете като с приятел и открийте, колко лесно е понякога да намерим пътя към нашите деца. По този начин ще им помогнете да растат укрепнали и уверени в себе си, ще ви остане време да ги обичате, а не да се тормозите с мисълта „Как да се справя?“.

Всички родители, които имат нужда от подкрепa могат да се обърнат към експертите от фондация „За Нашите Деца“. За повече информация посетете www.detebg.org

Фондация „За Нашите Деца“ е българска неправителствена организация, наследник на британската детска правозащитна организация „Всяко дете” и работи от 1992 г. в България. Днес организацията се фокусира върху това нито едно българско дете да не прекарва първите години от живота си в изолацията на социалните домове, а да живее сигурно и обичано в семейство.
При нас безплатна подкрепа могат да получат:
• Родители, които изпитват трудности в грижата за децата си
• Родители, които имат деца с увреждания или забавяне в развитието си
• Бременни жени и родилки, които изпитват колебания дали ще могат да се грижат за детето си
• Деца, изоставени от родителите си или в риск от изоставяне и настаняване в дом
• Кандидати за приемни родители, приемни семейства и настанени деца
• Кандидати за осиновители, осиновители и осиновени деца

Текстът е част от медийното партньорство на Dama.bg и фондация "За Нашите Деца"