През последните няколко часа в интернет се появи видео, което показва как малко момче обезглавява с нож плюшеното си мече, а на заден план се вижда флагът на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Вглеждайки се по-внимателно в кадрите на видеото, може да се установи, че детенцето е на не повече от 3 годинки. След „екзекуцията” то извиква „Аллах акбар” или „Алах е велик”. На фона на жестоката сцена се чува музика, а по-късно и плач, но дори и това не смущава малкия терорист.

Видеото е поредното от серията записи, появили се през последните няколко месеца в интернет, в които по време на самите екзекуции присъстват и деца. Така през ноември 2014 г. се появи клип, в който подробно се разказва за деца, подготвяни за бойни действия в редиците на терористите. Едно от момчетата казва, че е родом от Казахстан. До момента най-широк обществен отзвук предизвикаха екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф през 2014 г. Впоследствие ислямистите обявиха тялото на Фоули за продажба.

През изминалия месец лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакър ал-Багдади забрани на бойците да публикуват в интернет видеоклипове с екзекуции, обосновавайки се с думите, че записите на убийствата могат да шокират не само неверниците, но и да изплашат децата.

Тревожното видеото предизвика хиляди коментари и истинско възмущение от онайн потребителите в интернет. В профила си в Twitter сирийски войник описа кадрите като "перфектна символизация на едно унищожено детство".

А дали за това видео ще бъде поета отговорност и защо бива приемано за нормално децата, наричани „лъвчетата на халифата” или „децата на джихада”, да се запознават отблизо с кравождадния свят на тероризма, остава загадка.