Софиянци ще могат да използват електромобили под наем за по-лесно и екологично придвижване в града, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

Столичният кмет обяви още, че е възложила на заместника си по транспорт да се подготви процедура за публично частно партньорство за въвеждането на коли на ток.

В следващите месеци ще бъдат направени срещи и проучвания, за да се подготви системата.

"Тя е подобна на системата за градски колелета, но е с малки електромобили, които да могат да се наемат за определено време, за да си свърши човек работата в града".

Въвеждането им ще започне с пилотни проекти, като е важно да се види какъв ще бъде интересът на инвеститорите и бизнеса, защото общината не би могла да купи и ползва тази система.

Подобна система работи доста успешно в редица европейски столици като Париж, Брюксел и Виена.

Сред мерките за стимулиране на гражданите да използват алтернативен транспорт Фандъкова открои разширението на велоалеите в града и обособяването на градски колелета, които столичани също ще могат да наемат.

Близо 1,2 млрд. лв. дава държавата на общините за купуването на електромобили, за миене на улици и за нови детски площадки.

Кметът припомни, че досега са обновени голяма част от тролеите, доставени са 20 трамвая и 126 автобуса.

"Тази година продължаваме с още 140 нови автобуса и 5 трамвая", каза Фандъкова. Работи се по програма за модернизация на градския транспорт за следващите години. В нея се предвижда доставка на 49 автобуси които ще са електробуси или пък хибриди.

"През тази година ще завърши изпълнението на цялостната система за управление на трафика, с която се очаква намаление с 1/3 на времето за придвижване града, а на вредните емисии - с 25% и с 8% разходите за гориво", каза още кметицата.