Тестът, за който ще ви разкажем днес, е дело на учени от Университета на Уоруик.

Единственото, което ви е необходимо, за да направите опита е една стафида и пластмасова чашка. На теста могат да се подложат мъници, които са навършили 20 месеца. Целта е да установите колко дълго те могат да издържат преди да вземат стафидата, която сте сложили пред тях.

Ето и как точно се провежда тестът, проведен от учените. Пред бебчетата се поставя стафида, разположена под непрозрачна чаша. След три опита им се казва, че трябва да изчакат преди да вземат стафидата и да я изядат. След като проследили развитието на изследваните деца седем години по-късно, учените установили, че тези, които не са могли да се сдържат и са изяли стафидата без да изчакат да им се позволи, не се справяли толкова добре в училище, колкото тези, които имали по-голям контрол и умеели да се сдържат и да чакат.

„Една проста, петминутна игра може да се окаже обещаващ нов метод за проверка на умението на децата да контролират вниманието си, а това е свързано и с ученето“ - споделя ръководителят на проучването проф. Дийтер Волке

Важен резултат от изследването бил и фактът, че децата, родени преждевременно, често се справяли по-трудно със задачата, което показва, че съществува връзка между преждевременното раждане и проблемите с концентрацията, които много деца имат. Данните от проучването се събират още от 1985 г., като то продължава и днес.

Учените вярват, че ранното идентифициране на проблеми с възприятията и вниманието може да доведе до успешни нови методи на обучение, които да помогнат на децата да се справят по-добре в училище и след това – като възрастни.