Ако въпросът за това как да имате едни прекрасни отношения със свекърва си, не е от първостепенно значение за теб в момента, то едно е ясно: или все още не си омъжена, или си част от онази така рядко срещана категория на щастливите булки, които по някакъв начин са успели да изградят едно топло приятелство и уважение с майката на своя любим. Без значение колко трудно ще изглежда понякога да я игнорирате, трябва да осъзнаете едно – че тя винаги ще бъде в живота му, а след като се омъжите, съответно и във вашия общ. Дали ще бъдете съюзнички или противнички зависи изцяло от вас. Ето и съветите, които подбрахме специално за теб, за да може да се радваш на едни чисти и искрени взаимоотношения с нея:

1. Откажи се от конкуренцията!

Често дрязгите в отношенията между снаха и свекърва се коренят в съперничеството помежду им. Не всички майки успяват да свикнат и живеят с идеята, че някой е в състояние да се грижи за любимия им син по-добре от тях - оттук именно започват и онези безкрайно придирчиви критики и коментари за всеки един детайл: от кулинарните ти способности в кухнята, та до начина ти на обличане и възпитание на децата. Затова, мила, опитай да не се конкурираш с майка му за това коя от вас ще бъде неговият фаворит за титлата „Най-добрата“, а просто признай, че в някои отношения тя е по-добра, в други – ти.

Така например, ако не можеш да направиш любимите му пълнени чушки например едно "Аз никога няма да се науча да бъда толкова прекрасна домакиня като теб!“ би свършило перфектна работа. Нямаш идея колко много сила се крие в една толкова простичка фраза – казана навреме, тя би могла да разтопи леда или дори да предотврати една възможна кавга.

2. Не се съгласявай да живеете заедно!

Банално, но факт: въпреки очевидните финансови и битови преимущества, с които несъмнено ще се сдобиеш, приемайки да живееш под един покрив със свекърва си, единственото, което би постигнала, е да развалиш взаимоотношенията си не само с нея, но и с любимия. Във всяка къща има едно неписано правило, което гласи „Две жени в една кухня са много!“ (изключваме майка ти, разбира се). Просто погледнато през ежедневния график и навици, и на двете ви би ви било изключително трудно да запазите добрия и спокоен тон. Запомни: каквото и да „топли“ отношенията ви сега, рано или късно нещо дребно и малко ще доведе до скандал, чиито последствия биха се отразили върху връзката ти с любимия мъж.

3. Допитвай се до нея за съвети!

Кой би знаел по-добре от майка ти какво се дава на бебето, когато има колики или в кой месец можеш да започнеш да му даваш пюрета? Ти? Помисли си отново! Да, знаем, че не би се съгласила, но си е точно така – кой, ако не свекърва ти! Та нали и самата тя е майка и е отгледала онзи невероятен мъж, в който ти се влюби, после се омъжи и ето че сега дори имате дете... Спри да казваш, че можеш и сама, защото не, не можеш! Вместо това й гласувай малко повече доверие и осъзнай, че всичко, което ще ти каже, ще ти бъде от полза. Пък и няма ли да ти стане приятно, ако следващия път, когато приготвиш любимата му шоколадова торта, чуеш „Ммм толкова е вкусна, точно като на мама... Може би даже по-добра!“?

4. Не прекалявай с откровеността!

Дори и да сте приятелки, никога не забравяй, че тя ти е свекърва и че не е добре да й разказваш в подробности например колко е добър синът й в леглото! Избягвай темите, които биха провокирали някакъв конфликт, като например политиката, или пък да й се оплакваш как той, видиш ли, не ти помага достатъчно с домакинската работа. Защото всяка една такава тема би могла да бъде използвана срещу теб.

5. Не забравяй да й казваш „Благодаря!“

Може би най-простият отговор на въпроса как да подобриш взаимоотношенията си с когото и да било, е да се научиш да казваш „Благодаря!“, когато трябва! Това, разбира се, важи с пълна сила и тук. Винаги, когато тя направи нещо мило за теб, за него, за вас като цяло, кажи й тези мили думи, не можеш да си представиш колко по-полезна и спокойна би се чувствала самата тя. Кажи й „Благодаря!“ за вниманието, когато си болна, за помощта при отглеждането на децата, дори и за забележките, когато си се изказвала неподготвена.... И най-важното – бъди благодарна за това, че именно на нея дължиш съществуването на най-важния човек в живота си! А за това трябва да й бъдеш вечно признателна.

6. Поемай отговорност за действията си!

Важно е добрите отношения със свекърва ти да бъдат нещо, към което да се стремиш, но това включва също така и поемане на отговорност, когато си сгафила. Така например, когато тя ти направи забележка за неизгладената му риза или пък за това, че си дала шоколад на малката си дъщеря за следобедна закуска, вместо нещо по-здравословно, не бързай да й се сопваш и дразниш. Приеми забележката и се съгласи с нея, че не си постъпила по най-разумния начин, но ще си вземеш бележка от ситуацията. Не забравяй, че отношенията между майка и син неминуемо могат да дадат отражение върху семейната атмосфера и уют, а ти не би искала да се скараш с него заради нещо такова, нали...

Източник: elle.ru