Липсата на витамини може да влоши здравето ни, да съсипе имунната ни система и да отнеме красотата ни.

  1. Витамин А
    Имате недостиг на този витамин, ако нямате апетит, кожата ви често се възпалява и зрението ви се влошава. Дo това състояние сте достигнали, тъй като менюто ви е бедно на мастносъдържащи продукти. За да усвоите този витамин, трябва да консумирате животински и растителни мазнини. Хапвайте риба, богата на мазнини, яйчен жълтък, мляко и краве масло, моркови, пипер. Може да си приготвяте омлет със зеленчуци и кашкавал. Така ще се снабдите с нужните мазнини. 
  2. Витамин В
    За недостиг на този витамин може да говорим, ако често боледувате, страдате от безсъние, косата ви е станала тънка и чуплива, оплаквате се от главоболие. Липсва ви целулоза, което затруднява перисталтиката. Стомашните проблеми водят до дефицит, тъй като този витамин се усвоява в червата. Започнете да консумирате зърнени храни и зеленчуци – най-вече прясно и кисело зеле. Хапвайте ядки, за да се снабдите с целулоза.
  3. Витамин С
    Не ви достига витамин С, ако се уморявате бързо, пълнеете без причина, венците ви кървят, раните ви трудно заздравяват. Променете навиците си и спрете пушенето. Спете достатъчно и хапвайте цитрусови плодове, спанак, броколи.
  4. Витамин D
    Имате недостиг на този витамин, ако се оплаквате от мускулна слабост, болки в ставите, проблеми със зъбите, нямате настроение и се чувствате раздразнителни. Трябва да прекарвате повече време навън, тъй като витамин D се натрупва по естествен начин от слънцето. Недостигът на този витамин пречи на усвояването на други витамини и така увреждате организма си. Хапвайте риба тон и черен хайвер.