Имаме добри новини – да, пържени картофки на McDonald's са направени с истински картофи. Но въпреки това, те също съдържат един куп допълнителни съставки.

В специално видео от тази седмица, гигантът в сферата на бързото хранене повдгна завесата за това как всъщност се правят любимите ни пържени картофки, както и за съставките в тях. В клипа участие взима и бившата звезда от „Ловци на митове“ Грант Имахара, който в поредицата "Нашата храна. Вашите въпроси" се опитва да даде отговор на въпросите, свързани с качеството на храната на веригата.

Оказва се, че в пържените картофки наистина има картофи, но що се отнася до така спекулираното число 17 по отношение на съставките - то е мит. Оказва се, че броят им е 19!

В това число осве различните видове мазнини, се съдържат още някои химикали, които изпълняват различни функции - един вкус, друг не позволява мазнината да пръска, а трети предотвратява покафеняването на картофите. Видеото ни показва още и компанията Simplot, която е доставчикът на картофи в на McDonald's в САЩ, където служителка показва нагледно производствения процес.

Просецът на приготвяне на пържените картофки е следният: първо целите картофи се придвижват на поточна линия, преди да бъдат изстреляни в тръба, която е под високо налягане и със скорост между 100 и 110 км/ч. По-късно преминават през допълнителна обработка за контрол на цвета, чрез декстроза, и против потъмняване чрез натриев пирофосфат. Веднага след това картофките се изпържват частично и се замразяват, а веднага преди консумация се пържат - по този начин се получава хрупква коричка. 

Ето и самото видео: