Алисън Шейфър е психотерапевт и експерт по отглеждането и възпитанието на деца с международно признание. Води рубрика в едни от най-известните списания за родителство. На български вече са излязли и три от книгите на канадката - “Скъпи, провалих децата“, "Не, това не са глезотии" и “Kрай на мита за добрата майка", която скоро излезе на нашия пазар. На 26 септември пък ще имате възможността да чуете Алисън на живо и да й зададете своите въпроси. Тя ще гостува за втори път в България и ще изнесе две изключително полезни лекции. В първата тя ще говори за агресията - как да разберем, дали някой тормози детето ни, какъв подход да изберем, за да ни сподели или как да реагираме, ако собственото ни дете е агресивно? Във втората лекция вниманието ще бъде насочено към изграждането на чувство за отговорност и независимост в детето ни.

Специално за Dama.bg Алисън отговори на някои от най-наболелите родителски въпроси. Ако искате да й зададете и своите, можете да присъствате на лекцията на психотерапевтката, която ще се проведе тази събота в Гранд хотел София. 

Кои според Вас са 5-те най-важни неща, на които една майка трябва да научи детето си? 

1. Умения, които ще развият тяхната самостоятелност и независимост (научете ги да се обличат, да си правят сами обяд, да боравят с пари, да бъдат организирани).

2. Да се грижат за останалите, да им съчувстват и да се разбират с тях.

3. Научете ги сами да разрешават проблемите си.

4. Научете ги да вярват, че грешките са добро нещо! Би трябвало да ги приемат като възможности, от които да се учат, а не като лични неуспехи. 

5. Че са обичани, независимо от всичко и безусловно.

Възможно ли е да бъдеш работеща майка и да имаш достатъчно време за детето си. Каква е тайната?

Дебатът относно това "може ли една жена да има всичко" в Америка и медийното внимание към него е наистина огромен. Аз вярвам, че жените винаги са работели. Те са събирали реколтата, тъкали са одеала, носили са вода за напояване. Никога не сме били безучастни към живота и никога идеята не е била една жена да играе Лего с детето си. Важното е един малчуган винаги да бъде поверен на грижите на възрастен, който е щастлив, знае какво иска и живее в настоящето. Това може да бъде бавачка, учителка или баба. 

От изключителна важност е децата ни да поддържат близки отношения с нас, както и да отношенията ни с тях да бъдат емоционално обвързани, за да могат те да ги оценят. Уверявам ви, че децата биха ви помогнали да готвите или чистите, за да прекарат повече време с вас. Ако работите, трябва да направите така, че малчуганите да ви помагат. Превърнете домакинската работа в забавно време, прекарано заедно. Смейте се и танцувайте, например, докато миете чиниите. Тази своеобразна игра е много по-полезна за едно дете, отколкото това то да прекарва времето си пред компютъра, докато майка му чисти сама, твърдейки че няма време за него.

Кои са признаците, че се справяме добре като родители?

1. По-често сте щастливи и удовлетворени, отколкото притеснени.

2. Имате чувство за самоирония и успявате да се смеете на себе си и децата си.

3. Децата ви се държат добре, когато са на училище или извън дома.

4. Децата ви имат приятели, дори и само един.

Можете ли да споделите с нас 5-те неща, които добрата майка прави всеки ден?

1. Приема грижата за себе си на сериозно: прави упражнения, има хобита, намира време за приятелите си, както и да дава своя принос за обществото.

2. Работи усилено в посока на това да научи детето си на нови умения, а след като то стане достатъчно компетентно, му дава и отговорности, вместо да бъде непрекъснато в позицията на негова слугиня.

3. Показва любов и привързаност към своя партньор пред детето си.

4. Показва на детето си безусловната си любов към него.

5. Демонстрира вяра в това, че детето й може само да се справи с предизвикателствата на живота.

Кой според Вас е най-зловредният мит относно родителството?

Трудно е да се отговори на този въпрос, но бих казала митът, че едно дете трябва да се почувства зле, за да направи друг избор в бъдеще (имам предвид наказанията). Много близо до него, в моята лична класация, е и митът, че родителите трябва да угаждат непрекъснато на децата си, вярвайки в това, че детето е крехко и неспособно.

Коя е най-добрата възраст, в която една жена е добре да стане майка?

Това е въпрос, на който всеки трябва да си отговори сам. Младите родители имат неограничена енергия и свободен дух, докато по-възрастните са мъдри и улегнали. Няма правилно и грешно, просто нещата са различни.

Колко дълго трябва едно дете да живее с родителите си?

Много зависи от това колко добре се разбирате с детето си и дали то е отговорно и може да се грижи за себе си и не избягва собствените си отговорности. Някои племена, например, живеят заедно цял живот в обща колиба. Нашата култура е приела, че независимостта идва с навършването на 18 години или когато детето се запише в университет. В Канада срещаме някои икономически трудности и много възрастни живеят заедно с родителите си, за да спестят средства. Това може да създаде много проблеми, но има варианти да се справим и с тях.

Какво е Вашето мнение относно таблетите, мобилните телефони и компютрите? На каква възраст едно дете вече може да има достъп до тях и какви са правилата за боравене с електрониката?

Няма причина да поставяте пред екрана едно дете под 2 годинки. След като малчуганът ви навърши 2, можете да използвате много обучителни приложения, които са и доста ефективни. Времето, което детето обаче прекарва с електронното устройство не трябва да е повече от един час на ден.

Средностатистическото 8-годишно дете в Канада прекарва 8 часа на ден пред екрана. Не знам каква е статистиката за вашата страна, но това е много повече от препоръчителните няколко часа на ден.

Когато единствената цел на използването на устройството е забавление, бих ограничила времето до час или два на ден. Когато децата вече са в училище и използват компютъра си, за да четат новини, да проверяват имейла си или за да правят проучване за домашното си, тогава времето става доста повече. В тази ситуация е много важно да изградим баланса в живота на детето си, така че то да има време за приятелите, семейството си и за своите хобита извън виртуалното пространство.

Възрастта, на която едно дете трябва да получи личен мобилен телефон, е свързана с това кога родителите искат да дадат повече свобода на малчугана си и в същото време да имат контрол. В Канада децата обикновено получават телефони на 12-годишна възраст, но без достъп до интернет. Има много варианти на устройства за деца, които позволяват употребата на положителните им характеристики, изключвайки негативните. Освен това телефоните са доста скъпи и е добре да се замислите дали искате да поверите на детето си телефон, преди то да се е научило да помни къде е оставило за последно ръкавиците си. Това са доста пари, които със сигурност не искате да изгубите на детската площадка.

Във всеки етап от съзряването на едно дете, родителите трябва да са сигурни, че то използва новите технологии по най-правилния начин. В това число имам предвид етикета, безопасността, личното пространство, баланса и отговорността. Да разполагаш с тези устройства е привилегия, а не право и родителите би трябвало да си ги взимат обратно, ако не се използват по най-добрия начин. Разбира се, имайте предвид, че не е добре да конфискувате компютъра на детето си, ако не помага с домакинската работа или говори с неуважение.

Каква е разликата между деца, които са израснали с братя и сестри и такива, които не са? Егоисти ли са те?

НЕ! Това е всеобща заблуда, която трябва да поправим. Възможно е, разбира се, самите деца да бъдат разглезен до такава степен, че да мислят, че са центъра на вселената. За мен обаче е по-вероятно те да станат преки наблюдатели на своите родители и в действителност да се включат по-отрано в зрялата им връзка. Това означава, че те са част от опитен отбор още от малки.

Разкажете ни повече за своите лекции в България. Това е вторият път, в който посещавате страната ни, какви са впечатленията ви за българските майки?

Много се вълнувам да се върна отново. Обожавам да се срещам със семейства от различни държави. Прави ми впечатление, че българските родители изключително много се вълнуват от това да се запознаят с нови концепции и да създадат нови традиции. Търсят най-добрите възпитателни практики, вместо просто да повторят начина, по-който те са били отгледани. За мен е винаги е интересно да чуя повече за традиционното отглеждане на деца и затова как новите методи са помогнали.

Сигурна съм, че е трудно да оставиш зад гърба си старите модели и да научиш нови начини да правиш основните неща в ежедневието си. Убедена съм обаче, че нещата, на които аз мога да ви науча, работят ефективно в посока на това да спечелите децата на ваша страна и да отгледате цяло поколение от страхотни малчугани, които ще работят активно, за да се превърне страната ви в още по-добро място за бъдещите поколения.

Специално за всички читатели на Dama.bg по повод второто гостуване на Алисън Шейфър в България, всички, закупили билет за една от лекциите й, ще получат втори билет за любим човек и то напълно безплатно! Пишете ни на [email protected], събджект: dama. Цена на билета: 25 лв.