Бракът не е това, което беше. В днешно време възрастта за сключване на брак се измества. Според скорошно проучване днес връзките траят по-дълго, преди да сключват брак, за да се опознаят по-добре.

Проучването е проведено сред 4000 души и е установено, че двойките са заедно около 4,9 години, преди да пристъпят към следващата крачка – брака.
Ето и продължителността на етапите във всяка връзка:

17 месеца връзка, преди двойката да заживее заедно;
22 месеца съвместно съжителство, преди да се сгодят;
20 месеца годеж, преди да се оженят.

Двойките в съвременното общество са различни. Днешните булки и младоженци са с около 8 години по-възрастни, отколкото са били през 1971 година. Преди точно 46 години, булките са били на възраст около 22,6 години, а днес са на средна възраст около 30,8 години. Младоженците тогава са били на около 24,6 години, а днес са на около 32,7 години.

През последните 50 години броят на браковете намалява. Но през последните няколко години отново се наблюдава ръст в брачните съюзи с 2,7%.

Много двойки твърдят, че именно бракът е заздравил връзката им, а повече от 90% от двойките споделят, че не чувстват натиск от обществото да встъпят в брак, както е било преди 50 години.

Очаква се, че и броят на разводите ще намалее през идните години. Днес брачните съюз са по-силни, а двойките са по-щастливи и независими.