Часовникът – символ на британската столица, може да спре за четири месеца за спешен ремонт. Предвижда се да бъдат изразходвани 29,2 милиона британски лири. В доклад, посветен на въпроса, са посочени сериозни проблеми със стрелките, с махалото, с корозията на метала, с пукнатините в покрива и с други структурни дефекти на кулата. Според доклада, ако през следващите 2-3 години те не бъдат решени, часовниковият механизъм може да се счупи и Биг Бен да замлъкне напълно.

Ако проектът за реконструкцията бъде одобрен, ремонтът ще е най-продължителният в историята на Биг Бен. Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът й в долната част е 2,74 м. Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Кулата е висока 96,3 м (с пилона). Часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, той дълго време е смятан за най-големия в света.

Основният ремонт ще стане повод за най-дългата принудителна пауза в 156-годишната история на Биг Бен. Последният голям ремонт на Биг Бен е бил извършен преди 31 години.