Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните хронични заболявания, засягащи както бебета и деца (10-20% от общия им брой в глобален мащаб), така и възрастни (2-5% от всички). Като основната причина за наличието му е свързана с постоянната дисфункция на кожната бариера, която позволява на алергените от околната среда да проникнат в по-долните слоеве на епидермиса. По този начин те стимулират имунната система, а тя провокира появата на сухота, червени петна, неприятен сърбеж и възпаления, обхващащи кожата на лицето и/или тялото. Обикновено атопичният дерматит протича в две фази - остра фаза, при която кожата е възпалена, зачервена, грапава и лющеща се и спокойна фаза, при която няма ясно изразена симптоматика. 

При малчуганите и бебетата най-често бива засегната младата и чувствителна кожа на лицето и по-конкретно бузите, но е добре да сте наясно, че с възрастта обривът би могъл да засегне и тялото. Атопичният дерматит по лицето може да се прояви във всяка възраст, като най-често засегнатите участъци са скалпа, челото, около очите и зад ушите.

Ако вие или детето ви страдате от атопичен дерматит, от огромно значение е да полагате специални грижи за кожата по време на спокойната фаза, изразяваща се под формата на специално разработени продукти, за да удължите максимално периода без остри възпаления. 

Причини, отключващи атопичния дерматит

За съжаление, не бихме могли да определим една причина като основна за появата на атопичен дерматит. Но все пак, бихме могли да се опитаме да изброим някои от отключващите го фактори и причинители, които да се стараем да избягваме: 

  • Генетична предразположеност - атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема, тясно свързана с астмата и сенната хрема. Иначе казано, ако двамата родители имат атопичен дерматит, шансът тяхното дете също да наследи това заболяване е 60-80%.
  • Околната среда и климатът - колкото по-замърсен е градът, в който живеем, толкова по-голям е рискът да заболеем от атопичен дерматит. Същото важи и в случаите, в които живеем в по-северните части на света, тъй като там времето е с по-студен климат. 
  • Пол и възраст - дамите са по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото мъжете, като колкото по-късно станат майки, толкова по-голям е шансът бебето да развие атопичен дерматит.
  • Дефицит на филагрин - протеинът, който се съдържа в кожата. С по-прости думи казано - хората, които имат кожа с по-слаба бариерна функция, са и по-предразположени към чувствителност на кожата и атопичен дерматит.

  • Нарушен епидермален липиден метаболизъм и увредена липидна бариера, които улесняват в пъти възпалителните процеси и съответно увеличават риска от атопичен дерматит.

  • Различни замърсявания, алергени и дразнители като прах, кърлежи, полени, ядки, различни храни...

  • Стрес 
  • Потене
  • Разчесване
  • Неправилно почистване на кожата
  • Изкуствени текстилни материали
  • Недоспиване

За да елиминирате възможността от обостряне на проблема ви съветваме да:

  • носите дрехи от памучни материи
  • да взимате душ, вместо вана
  • да използвате продукти без парфюми
  • да поддържате оптимална температура у дома 
Eucerin AtopiControl е всичко, от което се нуждае кожата ти

Макар да няма "лечение" за атопичния дерматит, симптомите му могат да бъдат контролирани чрез последователна и ежедневна грижа, използвайки емолиенти и препарати, съдържащи гамалиноленова киселина. Тези т.нар. овлажнители е добре да се използват всеки ден, без значение дали кожата е все още спокойна, или вече възпалена. Има едно единствено правило - те да не съдържат никакви парфюми и оцветители и да бъдат специално разработени в помощ за хората, страдащи от заболяването. Прекрасен пример са продуктите, обогатени с естествени масла, висока концентрация на омега-6 мастни киселини и естественият противовъзпалителен антиоксидант Ликохалкон А, които имат за цел да подхранят кожната бариера на кожата, да възстановят нейната функция и да успокоят възпалението. Точно такава е формулата на серията продукти за ежедневна грижа Eucerin AtopiControl.

Специалното при всеки един от тях е, че предлагат проактивен и цялостен подход към облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието на кожата, без значение от фазата на атопичния дерматит. Продуктите на Eucerin AtopiControl се грижат както за сухата и раздразнена кожа, така и за атопичната кожа през спокойните и остри фази с възпаление, като я успокояват, хидратират и ѝ доставят така необходимите липиди. Екстрактите, изпозлвани в тях от специалистите на Eucerin, са обект на строг контрол върху качеството и ефикасността, за да може човек да бъде сигурен в тяхното действие, като едновременно с това те да бъдат нежни към кожата. Продуктите от серията са без парфюми, оцветители и парабени и са подходящи са за деца над 3 месеца.

Всичко това прави серията Eucerin AtopiControl пефектна в ежедневната грижа за кожата през всеки един от 365-те дни в годината!

Само сега Еucerin ти дава възможност да бъдеш една от трите щастливки, които ще си спечелят Eucerin AtopiControl Измиващо олио. За целта единственото, което трябва да направиш, е да отговориш правилно да един лесен въпрос: Какъв е броят на продуктите от серията Eucerin AtopiControl? Имаш време до 22.12.2017 г. в 12 на оябд, а след това ще можеш да разбереш дали името ти не е сред тези на победителите. Пожелаваме ти успех!