Пържената храна без съмнение е вкусна, но и нездравословна. Една порция пържени тиквички от 100 г. съдържа близо 300 ккал, като 80% от тях са мазнини. Това е толкова тежко и трудно за преработване, че си ги позволяваме едва 1 път месечно.

Следващата рецепта обаче може да ви накара да запретнете ръкави и да си приготвите „фалшиви” пържени тиквички. Тайната е в това, че те се запичат във фурна с контролирано количество мазнина. По този начин няма да „натежат” в диетата ви.

Съставки за 4 порции:
1 килограм тиквички, нарязани на тънки кръгчета
3 супени лъжици зехтин
3 малки скилидки чесън
10 стръка копър
5 листа босилек
1 супена лъжица каперси
2 супени лъжици орехи, леко препечени на тиган
1 до 2 супени лъжици лимонов сок
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Подредете тиквикчките върху хартия за печене и включете фурната на 200 градуса. С четка разнесете зехтин по горната им част. Подправете със сол и черен пипер. Печете до порозовяване на горното ниво на фурната. След това обърнете и отново намажете със зехтин и подправки.

В малка купа разбъркайте наситнен копър, босилек, лимонов сок, смачкан и накълцан чесън, сол, пипер и останалия зехтин. Когато тиквичките са готови, подредете ги в купа и ги полейте с дресинга. Декорирайте с каперсите и орехите и сервирайте. 

Това ястие може спокойно да бъде приготвено в по-големи количества и да стои в хладилника за гладни моменти. Не му пречи и да се консумира студено с чаша хубаво вино. Ако не ви е достатъчно засищащо, може да го добавите като гарнитура към риба или месо. С печено сирене халуми пък се превръща в нов кулинарен шедьовър. 

Така получените тиквички са много по-крехки и не са така хрупкави като пържените. Въпреки това вкусът им е изключително нежен и лек, което ги прави подходяща храна за хора на диета.