В началото на октомври няколко места в София ще се превърнат в горещи точки за дискусии и документално кино, популяризиращи хапливи световни проблеми.

Фестивалът Sofia Biting Docs представя селекция от документални филми за нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора. Филмите са заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

Филми за борбата в Тибет, за женския затвор в Бейрут, за глобалното затопляне и борбата с тютюнопушенето, за поклонническия път Камино са само част от акцентите в програмата. 

Слънце зад облаците: Борбата на Тибет за свобода

50 години след асимилирането на Тибет, духовният водач на тибетците - Далай Лама, прекарал почти целия си живот в изгнание, се опитва да намери компромисно решение и да постигне мир с правителството на Китай. Усилията му не водят до никакъв положителен резултат, а това все повече оставя неговия народ с напразни надежди.


 Дневникът на Шехерезада

След 10-месечен курс, основан върху актьорското майсторство, жените от
затвора Баабда в Бейрут предизвикват обществото, като представят пред външна публика своята пиеса „Шехерезада“ . Филмът разказва както за работата им по пиесата, така и за личните им истории. Една смешно-тъжна приказка за живота на жената в арабския свят днес.


Експедиция до края на света

Благодарете на глобалното затопляне за едно: шанса за създаването на този филм. Замръзналите фиорди на Гренландия са блокирани от лабиринт от непроходими протоци, но Северният полюс бавно се топи и образувалите се тесни водни процепи позволяват на модерния човек да стигне до нови неоткрити места. Заредени с новооткривателския дух на Колумб и приключенския хумор на Вернер Херцог, пъстра експедиция от учени и хора на изкуството се отправя на север към новите земи.


 Пътят Камино и нетипичните пилигрими

Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км по пътя Сантяго де Компостела.

Вижте пълната програма на филмите и дискусиите тук